Τρόμος από 10 σεισμούς στην Πρέβεζα

Πανικός και από… ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,4 Ρίχτερ και τους 9 μετασεισμούςΕντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους, χθες τα ξημερώματα, οι κάτοικοι της Πρέβεζας από τον ισχυρό σεισμό των 5,4 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την περιοχή. Η δόνηση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές υλικές ζημιές, κυρίως σε παλιά σπίτια, αρκετές περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Την ίδια στιγμή, κόντρα ξέσπασε μεταξύ των σεισμολόγων σχετικά με το αν επίκειται μεγάλος σεισμός στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, σημειώθηκε στις 04.26 τα ξημερώματα σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Πρέβεζας, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. 

Μάλιστα, ακολούθησε πλήθος μετασεισμών (έφτασαν τους 9) από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 11.25 το πρωί, με τους μεγαλύτερους να «αγγίζουν» τα 3,4 Ρίχτερ. Αμέσως μετά τον σεισμό, το ρεύμα σε ολόκληρη την περιοχή «έπεσε» για περίπου τέσσερα λεπτά. 

Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση συνεχίστηκαν και άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά. Από νωρίς χθες το πρωί, σε επιφυλακή τέθηκε ο Δήμος Πρέβεζας, με τα αρμόδια κλιμάκια να βγαίνουν στους δρόμους ώστε να ελέγξουν την κατάσταση των κτιρίων. 

Η αρχή έγινε από τα σχολεία και προχώρησε στα σπίτια. Οπως διαπιστώθηκε, ζημιές είχαν σημειωθεί κυρίως σε παλιές κατοικίες, ενώ πολλά σπίτια είχαν υποστεί ρωγμές. «Ψυχραιμία» στους αναστατωμένους κατοίκους συνέστησε ο δήμαρχος της Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλής, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο ίδιος, από τη στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος, επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές και με σεισμολόγους ώστε να ενημερωθεί για το φαινόμενο.

Αναστάτωση

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση προκάλεσε η εκτίμηση του καθηγητή Σεισμολογίας, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακη Τσελέντη, ο οποίος σε ανάρτηση στο facebook ανέφερε ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρχουν σεισμικά γεγονότα». 

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «πάντα, όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός, τις πρώτες ώρες δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτική παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας τις επόμενες ημέρες, μέχρι να γίνει αξιολόγηση με περισσότερη ακρίβεια για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα