Να παραιτηθεί ο Μαδούρο ζητούν και οι γείτονές του

Ανυποχώρητος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, απειλεί ΓκουαϊδόΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Κάθε ώρα που περνά πια η διεθνής κοινότητα, με τις ΗΠΑ στον ρόλο του καθοδηγητή, σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, διαμορφώνοντας όλες εκείνες τις συνθήκες που -όπως η ιστορία έχει διδάξει- θα μπορούσαν να βυθίσουν μια χώρα σε εμφύλιο σπαραγμό.

Με τα ενεργειακά συμφέροντα να αποτελούν εξόφθαλμα πλέον το απόλυτο διακύβευμα αλλά και τον βασικό γνώμονα σκέψης εκείνων που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αλλαγή σελίδας στη Βενεζουέλα, μόνο ανεύθυνη θα χαρακτήριζε ο ψύχραιμος παρατηρητής τη χθεσινή έκκληση της ομάδας της Λίμας: Της ομάδας δηλαδή των 14 χωρών της αμερικανικής ηπείρου, η οποία συστήθηκε το 2017 για να μελετήσει την κρίση στη Βενεζουέλα και τώρα μέσω σχετικής ανακοίνωσης των 11 μελών της σχεδόν απαιτεί από τον στρατό της χώρας να στοιχηθεί πίσω από τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

Στόχος; Οπως υποστηρίζουν, να υπάρξει αλλαγή στη χώρα, χωρίς τη χρήση βίας. Σχολιάζοντας τη στάση των 11, ο Μαδούρο έσπευσε να τη χαρακτηρίσει απεχθή και γελοία, ενώ για ακόμη μία φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Μιλώντας στο Russia Today, υπογράμμισε μάλιστα ότι στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει έλλειψη εκλογών και οι μόνες που αναμένεται να γίνουν είναι κοινοβουλευτικές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το 2020.

Χθες ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, σχολίαζε εκ νέου τις εξελίξεις στη χώρα του κι αναρωτήθηκε κατά πόσον ο Γκουαϊδό θα επιμείνει ακόμη στην εικονική θητεία του. «Και αυτός μέχρι το 2025;» συνέχισε, αναφερόμενος στην εξαετή θητεία που ανέλαβε ο ίδιος πρόσφατα. «Ή μέχρι να καταλήξει στη φυλακή, με διαταγή του ανώτατου δικαστηρίου;» συμπλήρωσε με νόημα.

Την ώρα, πάντως, που η Μόσχα επέμενε στην αποκλιμάκωση της έντασης, ο «Guardian» σημείωνε την έκπληξη που εκφράζουν Δυτικοί διπλωμάτες για το γεγονός πως ο Γκουαϊδό παραμένει ελεύθερος, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την αυτοανακήρυξή του σε προσωρινό πρόεδρο. Αναλυτές, όμως, εκτιμούν πως αυτό οφείλεται σαφώς στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του θα έχει… βαριές συνέπειες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα