Κίνδυνος εγκεφαλικού μετά τη γρίπη

Το 40% των ηλικιωμένων που υπέστησαν επεισόδιο είχαν νοσήσει πρόσφατα από ίωση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτηΕως και κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν οι ηλικιωμένοι, αν νοσήσουν από γρίπη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν διαρκεί μόνο όσο διαρκεί η γρίπη (αυτονόητο λόγω της παρουσίας φλεγμονής), αλλά παραμένει υψηλός ακόμη και για έναν χρόνο μετά την προσβολή από τον ιό! 

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 30.000 ανθρώπων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό, και διαπίστωσαν ότι το 40% εξ αυτών είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης τουλάχιστον 15 μέρες πριν από το επεισόδιο.

O ιός της γρίπης και η συνεπακόλουθη φλεγμονή προκαλεί οίδημα των αγγείων και -σε κάποιες περιπτώσεις- μικρές ρωγμές σε αυτά. Οταν συμβεί αυτό, όταν δηλαδή τα μεγάλα αγγεία του λαιμού παρουσιάσουν βλάβες, αναπτύσσονται θρόμβοι, οι οποίοι μπορεί να διαφύγουν και να ταξιδέψουν έως τον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Επιπρόσθετα, οι ιογενείς λοιμώξεις αυξάνουν το στρες στον οργανισμό, αλλά και την αρτηριακή πίεση – έτσι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι.

Η μελέτη αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ του ετήσιου εμβολιασμού των ηλικιωμένων (και των ευπαθών ομάδων) με το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και της τήρησης των κανόνων υγιεινής για τη μη μετάδοση της γρίπης.
Πρόκειται για τη δεύτερη μελέτη μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων που αποκαλύπτει την αιτιώδη σχέση μεταξύ γρίπης και εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Σε αντίθεση ωστόσο με την προηγούμενη -καναδική- μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών του Τορόντο και η οποία ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος είναι έξι φορές μεγαλύτερος την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη της γρίπης, αλλά υποχωρεί δραστικά μετά την όγδοη μέρα της αναπνευστικής λοίμωξης, η νέα μελέτη έδειξε ότι η γρίπη μπορεί να αφήσει τα «σημάδια» της στα αγγεία πέριξ της καρδιάς, με αποτέλεσμα ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού να παραμένει «ζωντανός» έναν ολόκληρο χρόνο!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα