Ασφαλιστικές εισφορές σε αποδείξεις δαπάνης

Επιβάρυνση 20,28% από 1ης ΦεβρουαρίουΑπό την 1η Φεβρουαρίου 2019 μπαίνει το «καπέλο» των ασφαλιστικών εισφορών (20,28%) στις αμοιβές με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών – τίτλους κτήσης, δηλαδή πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, η νέα ημερομηνία εφαρμογής των ρυθμίσεων ορίστηκε με δεδομένη την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 650 ευρώ από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Αυτό σημαίνει ότι εφεξής όσοι ακόμα αμείβονται (γιατί η πρακτική εγκαταλείπεται σταδιακά) με τις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης (υπάρχει «πλαφόν» στα 5.500 ευρώ, ετησίως) θα πρέπει να αποδίδουν 13,33% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία (6,45% για παροχές σε είδος και 0,45% για παροχές σε χρήμα) επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και του χαρτοσήμου (3,6%).

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 432 ευρώ θα πρέπει για φόρο και χαρτόσημο να αποδώσει 101,95 ευρώ. Μέχρι πρότινος τα υπόλοιπα 330,05 ευρώ ήταν η αμοιβή του. Πλέον θα πρέπει να αποδίδει και ασφαλιστικές εισφορές 20,28%, δηλαδή 66,94 ευρώ επί του καθαρού υπολειπόμενου ποσού. Αρα η καθαρή αμοιβή του θα μειωθεί στα 263,11 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «καπέλο» των εισφορών στις αμοιβές με τίτλους κτήσης δεν αποκλείεται να αυξήσει τη «μαύρη» εργασία, δεδομένου ότι τα καθαρά ποσά που θα φτάνουν, πλέον, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα ετησίως (δεδομένου του «πλαφόν» των 5.500 ευρώ) με αυτό τον τρόπο θα είναι δραματικά «κουρεμένα». Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη τους επόμενους μήνες.

Ν. Χατζητσάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα