Χαστούκι στην Τουρκία για τις σφαγές των Αρμενίων

Το Παρίσι όρισε ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία. Αγκυρα: Mικροπολιτικά παιχνίδια από τον Μακρόν

Από τη 
Θεανώ Καρούτα 

Εξαλλοι έγιναν στην Αγκυρα στο άκουσμα της απόφασης του Παρισιού να ανακηρύξει την 24η Απριλίου Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, απόφαση η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ. Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια τη χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σημείο τριβής

Το βράδυ της Τρίτης, παρουσία μελών της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα που αποτελεί σημείο πάγιων διενέξεων ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τήρησε την προεκλογική υπόσχεσή του να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917. «Η Γαλλία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που καταδίκασαν τις φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» τόνισε ο Μακρόν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γαλλία έχει αναγνωρίσει από το 2001 τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως έχουν κάνει και άλλες 25 χώρες, ενώ η Αγκυρα την αμφισβητεί κατηγορηματικά. Το αφήγημα της Τουρκίας είναι ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν δέχεται όμως τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες.

«Η δήθεν Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα πολιτικό ψέμα που στερείται νομικής βάσης και έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά γεγονότα» τόνισε ως εκ τούτου ο Καλίν, ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ενημερώσει νωρίτερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις προθέσεις του.