Μπλόκο της Κομισιόν στην ένωση Siemens και Alstom

Το σχέδιό τους να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό δίκτυο «υπερσιδηροδρόμων» είδαν χθες να καταρρέει……οι εταιρίες Siemens και Alstom, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είπε «όχι», βάζοντας τέλος στη συμφωνία.

Η απόρριψη πυροδότησε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση Βερολίνου και Παρισιού, που δεν δίστασαν να ζητήσουν αναθεώρηση της κοινοτικής πολιτικής ανταγωνισμού προκειμένου «να ανταποκρίνεται καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις τού σήμερα».

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν τόνισε ότι η συγχώνευση των δύο εταιριών θα λειτουργούσε βλαπτικά για τον ανταγωνισμό. «Χωρίς επαρκή διορθωτικά μέτρα, αυτή η συγχώνευση θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές τόσο για τα συστήματα σηματοδότησης που διατηρούν τους επιβάτες ασφαλείς, όσο και για τις επόμενες γενιές τρένων υψηλών ταχυτήτων» σχολίασε σχετικά η επίτροπος για τα Θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ προσθέτοντας ότι η Επιτροπή απαγόρευσε τη συγχώνευση «επειδή οι εταιρίες δεν ήταν διατεθειμένες να κατευνάσουν τις σοβαρές ανησυχίες μας για τον ανταγωνισμό».

Φυσικά, η εξέλιξη δεν ικανοποίησε τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, που επιμένουν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ασιατικό ανταγωνισμό και ζητούν να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να έχουν περισσότερο λόγο σε τέτοιου είδους συμφωνίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζο Κέζερ, φανερά απογοητευμένος, τόνισε την ανάγκη για άμεση μεταρρύθμιση της βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ η Alstom χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό βέτο «πισωγύρισμα» για την Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα