«Πυροσβέστης» ο Γιούνκερ στην… κόλαση του Τουσκ

Καμία πρόοδος στη συμφωνία για το Brexit, παρά τις συναντήσεις της Μέι στις ΒρυξέλλεςΑπό τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα, τις εμπρηστικές δηλώσεις δηλαδή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκανε λόγο για «ειδική θέση στην κόλαση για εκείνους που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου», επιχείρησε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γιούνκερ το έριξε στο χιούμορ και παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι και η δική του δουλειά στην Επιτροπή «είναι κόλαση»! 

Τα σχόλια Τουσκ, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την οργή των Βρετανών και τα φαρμακερά σχόλια του βρετανικού Τύπου, που έκανε λόγο για «προσβολή» της Βρετανίας.

Υπερφίαλοι νταήδες

Ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ έγραψε στο twitter: «Μετά το Brexit, θα απελευθερωθούμε από μη εκλεγμένους, υπερφίαλους νταήδες όπως εσύ και θα κυβερνούμε μόνοι μας τη χώρα μας. Εμένα μου ακούγεται περισσότερο σαν παράδεισος». 

Oι χθεσινές συνομιλίες, ωστόσο, ανάμεσα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους χαρακτηρίστηκαν «έντονες», αν και, σύμφωνα με τον Τουσκ, «δεν σημειώθηκε καμία σημαντική πρόοδος». Η Μέι κατέφτασε στις Βρυξέλλες φέρνοντας διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για τη ρύθμιση του backstop και με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έξοδο από την Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ενωση όμως εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ανυποχώρητη στο να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του Brexit. 

Η μόνη δέσμευση που η Μέι κατάφερε να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες ήταν η συνεργασία της Ε.Ε. επί της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – Ε.Ε. Η συζήτηση στη Βουλή για το αναθεωρημένο σχέδιο του Brexit ή -έστω- μία πρόταση τροποποίησης θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη. 

Διαρκούντος του αδιεξόδου, χώρες όπως η Ολλανδία ανησυχούν για το πού και πώς θα διαθέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε περίπτωση άτακτου Brexit, ενώ για τους ίδιους λόγους η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα