Σοκ! H Τουρκία βίωσε έναν «αργό σεισμό» για 50 μέρες

Ενας αργός σεισμός ταρακουνούσε την Τουρκία για 50 ολόκληρες μέρες το καλοκαίρι του 2016…… σε ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που περιγράφηκε μόλις πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters».

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, αντί να απελευθερώσει άμεσα όλη την ενέργειά του, κάτι που ενδεχομένως θα είχε καταστροφικές συνέπειες, χρειάστηκε περίπου 50 μέρες για να το κάνει σταδιακά. Αν ήταν κανονικός, ο σεισμός θα είχε ένταση τουλάχιστον 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι καταστροφές θα μπορούσε να προκαλέσει. Παρότι η εκτόνωση του φαινομένου έγινε σταδιακά -σε βάθος σχεδόν δύο μηνών-, η επικεφαλής της μελέτης Πατρίσια Μαρτίνεχ Γκαρθόν από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών τόνισε ότι ο σεισμός αυτός μπορεί να έχει επηρεάσει τμήματα του ρήγματος, φέρνοντάς τα στα πρόθυρα κατάρρευσης. Θα μπορούσε δηλαδή ενδεχομένως να προκαλέσει νέο σεισμό!

Η Τουρκία θεωρείται μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, όπου συναντιούνται η ανατολική και η ευρασιατική πλάκα, να θεωρείται το πλέον κρίσιμο, καθώς δίνει ιδιαίτερα ισχυρούς σεισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 1999 ένας καταστροφικός σεισμός 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συντάραξε την περιοχή του Μαρμαρά για 37 ατελείωτα δευτερόλεπτα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17.000 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 43.000.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα