Κόκκινος συναγερμός για τη γρίπη

Φονική έξαρση! 21 ασθενείς νεκροί μόνο την τελευταία εβδομάδα

Τι πρέπει να κάνουν τώρα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και τα πρώτα συμπτώματαΗ Θέση μας: Αλλού αυτά, κύριε Βέμπερ!

Διαβάστε επίσης:

►Διαλύεται σήμερα η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., αν διαγραφεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος

►Ο… πύραυλος Κουμουτσάκος και ο άγριος καυγάς

►Απόψε ολοκληρώνεται το εθνικό έγκλημα με τη Μακεδονία

►Κόβεται στα δύο αύριο η χώρα

►Σταμάτησαν τρένα από δολιοφθορά στα καλώδια

►«Πνίγηκαν» Πάρος, Αργολίδα, Κρήτη

►Βραζιλία: «Αναψε φωτιές» η τολμηρή πολιτικός

21 νεκροί σε μια βδομάδα από τη γρίπη-φονιά

Στα 39 έως τώρα συνολικά τα θύματα (42 πέρυσι), ενώ από όσους έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι

Από τη
Ρίτα Μελά

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές δομές της χώρας, καθώς ο επιθετικός ιός της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 «θερίζει». Ηδη έχει αφαιρέσει τη ζωή από 39 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο παιδιά: ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών και ένα πέντε χρόνων.

Στη μακάβρια λίστα του ιού Α Η1Ν1 προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα 21 άνθρωποι, ανεβάζοντας τους νεκρούς από 18 σε 39, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν εκτός Εντατικής. Παράλληλα 165 ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων όλης της χώρας, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά. Να σημειωθεί ότι μόνο το 15% από όσους έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017-2018 στην Ελλάδα πεθάναν συνολικά 42 άτομα από γρίπη. Φέτος οι νεκροί είναι ήδη 39, ενώ η γρίπη αναμένεται να μας απασχολήσει ακόμη δύο μήνες (έως τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου), οπότε θα αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 165 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι 90 άνδρες και 75 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη (μέση ηλικία τα 58,7 έτη). Από αυτούς, μόνο οι 24 ήταν εμβολιασμένοι (15%). Σημειώνεται ότι τα 124 (75,2%) από τα 165 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι η γρίπη κάθε χρόνο θερίζει όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συνολικά στην Ε.Ε. καταγράφονται 30.000 έως 40.000 νεκροί τον χρόνο. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς η νόσος θα μας απασχολήσει έως το τέλος Μαρτίου και προτρέπουν όσους είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρόνιοι πάσχοντες) να εμβολιστούν.

Στο πρώτο 48ωρο

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελεγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες του κέντρου τα στοιχεία της νέας εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, το πρώτο 48ωρο, όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά (πολύ υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πόνος στα κοκάλα). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση αντιιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται έπειτα από ιατρική εκτίμηση.

Υπάρχουν ακόμη εμβόλια στις φαρμακαποθήκες

Απολύτως απαραίτητο κρίνεται από τους επιστήμονες να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 60 ετών, οι χρόνια πάσχοντες (παιδιά και ενήλικες), οι έγκυες και οι λεχώνες, ως «ασπίδα» για τη γρίπη. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν ώστε εντός 48 ωρών να σπεύσουμε στον γιατρό είναι ο υψηλός και επίμονες πυρετός, ο έντονος πονοκέφαλος, οι πόνοι στα κοκάλα, η κακουχία και η δύσπνοια, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Το ποσοστό των εμβολιασμών των εγκύων και λεχωίδων είναι πολύ χαμηλό, γι’ αυτό η σύστασή μας είναι να εμβολιάζονται και φυσικά να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. Επίσης, στις περιπτώσεις που στην οικογένεια υπάρχει νεογέννητο και υπάρχει και αδελφάκι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε κάλο είναι το μεγαλύτερο παιδί να εμβολιάζεται για περισσότερη προστασία της οικογενείας και του ίδιου» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, στη χώρα μας έχουν εισαχθεί 2.226.530 εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί 1.700.000 πολίτες, άνω των 60 ετών στην πλειονότητά τους. Επίσης, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην προμήθεια άλλων 50.000 εμβολίων, όπου αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα φαρμακεία έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια τις τελευταίες 20 ήμερες, όπως είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας Κώστας Λουράντος.

Οχι πανικός

Ωστόσο, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, οι φαρμακαποθήκες διαθέτουν επαρκή ποσότητα εμβολίων: «Το πρόβλημα με τις ελλείψεις είναι γενικό σε όλη την Ευρώπη λόγω της γρίπης, όμως όσοι θέλουν να εμβολιαστούν να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους και μέσα σε μία εβδομάδα η φαρμακαποθήκη θα τον προμηθεύσει. Δεν χρειάζεται πανικός».

Οσον αφορά τις ΜΕΘ, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι σήμερα λειτουργούν οι περισσότερες κλίνες ΜΕΘ των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά, το 2014 475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά, ενώ σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Θλιβερό ρεκόρ στην Ελλάδα

 Την απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ στην Ευρώπη στον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων από γρίπη, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ. Το 2016 κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν στη Σουηδία οι θάνατοι δεν ξεπέρασαν τους 30.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα