ΔΝΤ: Τώρα... νοιάζεται για τη φτώχεια στην Ιταλία

Εκθεση του Νομισματικού Ταμείου θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική της Ιταλίας θα έχει οδυνηρές συνέπειες

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τον... πόνο του για τους φτωχότερους πολίτες της Ιταλίας (!), εξέφραζε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω της ετήσιας έκθεσής του για τη χώρα. Η έκθεση βέβαια μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει, ειδικά στους λαούς που ήδη έχουν γευτεί τις οικονομικές «συνταγές σωτηρίας» του Ταμείου.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ιταλίας υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τη χώρα πιο ευάλωτη σε περίπτωση νέας κρίσης εμπιστοσύνης των αγορών, με τις συνέπειες να είναι πιο οδυνηρές για τους φτωχότερους! Στις προειδοποιήσεις οι συντάκτες της έκθεσης φρόντισαν να εντάξουν -ως συνήθως- και τους συνταξιούχους, καθώς έσπευσαν να στηλιτεύσουν την απόφαση της Ρώμης να μειώσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Αν και είναι προφανές πως τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν στοχοποιήσει την ιταλική συγκυβέρνηση των «ενοχλητικών» Σαλβίνι - Ντι Μάιο, το Ταμείο χαρακτήριζε γενικά «ευπρόσδεκτη» τη βούληση της Ρώμης να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Ωστόσο υπογράμμιζε στην έκθεσή του πως τα κέρδη θα είναι προσωρινά. Οσο για την «ιταλική συνταγή»; Το ΔΝΤ πρότεινε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μέτρα για τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη.

«Ο φόρος στους μισθούς είναι βαρύς, ενώ αυτός στην περιουσία όχι» παρατηρούν τα «γεράκια» του ΔΝΤ, επικρίνοντας όμως μια «φορολογική πολιτική που ευνοεί τους γηραιότερους αλλά τιμωρεί τους νεότερους και πιο δραστήριους». «Θα διαψεύσουμε το ΔΝΤ, που εδώ και δεκαετίες καταδικάζει τους λαούς στην πείνα» ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι δήλωνε χαρούμενος, καθώς, όπως έλεγε, η έκθεση αυτή δίχως άλλο θα φέρει καλοτυχία στη Ρώμη, αφού το ΔΝΤ «πάντα προβλέπει το αντίθετο από αυτό που γίνεται».

Χθες έδωσε και η Κομισιόν τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, σημειώνοντας μάλιστα πως κατά τις προβλέψεις της το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά μόλις 0,2%. 

Πρόκειται για δραστική μείωση, σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει ότι φέτος η οικονομία της Ιταλίας θα αναπτυσσόταν κατά 1,2%.

Το ραντεβού με τα «κίτρινα γιλέκα» έφερε διπλωματική ένταση

 Τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις Ιταλίας - Γαλλίας προκάλεσαν οι επαφές που είχε στο Παρίσι με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» ο Λουίτζι Ντι Μάιο και οι δηλώσεις που είχε κάνει το τελευταίο διάστημα υπέρ του κινήματος ο Ματέο Σαλβίνι. Ως εκ τούτου, χθες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ανακαλέσει «για διαβουλεύσεις» τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ιταλία. Χθες το απόγευμα πάντως ο Ματέο Σαλβίνι επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία και υπογράμμισε παράλληλα ότι θα ήταν ευτυχής αν συναντούσε τον Εμανουέλ Μακρόν.