Δημιούργησαν νεφρά σε πειραματόζωα

Θηλυκοί αρουραίοι γέννησαν απόγονους με όργανα ποντικιών, δίνοντας ελπίδες για λύση στο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεωνΠόσο κοντά είμαστε στην εποχή που οι επιστήμονες θα δημιουργούν «κατά παραγγελία» όργανα και θα πάψουν να υπάρχουν οι μεγάλες λίστες αναμονής για μεταμοσχεύσεις; Μπορεί οι ερευνητές ακόμη να μην έχουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όμως σίγουρα είναι πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο μετά τη δημιουργία νεφρών ποντικών στο εργαστήριο με λίγα βλαστοκύτταρα και την τοποθέτησή τους σε αρουραίους. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο αποτελεί ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία στο μέλλον «κατά παραγγελία» ανθρώπινων νεφρών, που θα δώσουν πολύτιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεπάρκειας νεφρών προς μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Φυσιολογίας της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τεπέι Γκότο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», τροποποίησαν γενετικά αρουραίους έτσι ώστε να μην έχουν δικά τους νεφρά και στη συνέχεια ανέπτυξαν μέσα στους αρουραίους νεφρά ποντικιών.Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πήραν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών, τα οποία εισήγαγαν σε έμβρυα αρουραίων (στο στάδιο της βλαστοκύστης) και αυτά με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν μέσα σε παρένθετες «μητέρες» (θηλυκούς αρουραίους), που γέννησαν απογόνους με νεφρά ποντικιών.

Η ίδια ερευνητική ομάδα στο παρελθόν είχε αναπτύξει πάγκρεας αρουραίων μέσα σε ποντίκια χωρίς δικό τους πάγκρεας. Για τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου η μεταμόσχευση νεφρών αποτελεί τη μόνη ελπίδα να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους. Ομως σε όλο τον κόσμο πολλοί ασθενείς ποτέ δεν θα καταφέρουν να κάνουν τη σωτήρια μεταμόσχευση, επειδή υπάρχει μόνιμη έλλειψη δωρητών σε σχέση με τη ζήτηση.

«Στο μέλλον αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν από βλαστικά κύτταρα όργανα μέσα σε ζώα, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια και βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως» δήλωσε ο ερευνητής Μασούμι Χιραμπαγιάσι. Ομως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα, όπως κατά πόσο αυτό που είναι εφικτό ανάμεσα σε διαφορετικά είδη τρωκτικών είναι εφικτό και για τους ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα