Τέταρτο «καμπανάκι» των δανειστών σε μια βδομάδα

Η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος. Επιμένουν για τις μεταρρυθμίσειςΤέταρτη συνεχόμενη «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τη βραδυπορία που επιδεικνύει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Η Κομισιόν προχώρησε χθες σε οριακή αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 στο 2,2% από 2,3% στην Ελλάδα. 

Στις χειμερινές προβλέψεις εκτιμά ειδικότερα ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018 στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, παρατηρεί ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειράν «καμπανάκι» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων (με σημαντικότερες τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων) έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία. Είχαν προηγηθεί οι αυστηρές υποδείξεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο Euro Working Group της περασμένης εβδομάδας για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Ακολούθησε ο ίδιος ο Μοσκοβισί όταν επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια θετική δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για να αποδεσμευτούν τα 750.000.000 ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Καθυστερήσεις

Θετική έκθεση, διευκρίνισε, σημαίνει ότι θα έχουν κλείσει οι περισσότερες από τις εκκρεμείς μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, με αιχμή τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη. Ακολούθησε την Τετάρτη ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα βραδυπορεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ελαφρώς πιο απαισιόδοξη για φέτος σε σύγκριση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο μετά την πρόσφατη αποστολή στελεχών του στην Αθήνα προέβλεψε ανάπτυξη 2,4%. Υπενθυμίζεται ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%. Η Κομισιόν είναι πολύ πιο αισιόδοξη από το Ταμείο για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: Υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί πάνω από το 2% ετησίως μετά το 2020, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ βλέπει μεσοπρόθεσμα ανάπτυξη «λίγο πάνω από το 1%».

Κατόπιν τούτων ενισχύεται η κρισιμότητα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη βάση των εκθέσεων της Επιτροπής που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου και του ΔΝΤ, το οποίο, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, «βλέπει αυξημένα δημοσιονομικά ρίσκα» και θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά του για την ελληνική πρόοδο στις αρχές Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα