Αυστρία: Θα πληρώσει 1.500.000 € για να «ρίξει» το σπίτι του Χίτλερ

Το «φάντασμα» του Αδόλφου Χίτλερ συνεχίζει να απλώνει βαριά τη σκιά του πάνω από τη γενέτειρά του...

...το Μπράουναου αμ Ιν, μια μικρή πόλη της Αυστρίας, καθώς συνεχίζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δικαστήριο αποφάσισε ότι το αυστριακό κράτος θα πρέπει να αυξήσει το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου το 1889 γεννήθηκε ο Γερμανός δικτάτορας, ώστε τελικά να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσής του από το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση ανέφερε ότι η Γκερλίντε Πόμερ θα πρέπει να εισπράξει συνολικά ένα ποσό της τάξης του 1.500.000 ευρώ - την ώρα που έως σήμερα στον λογαριασμό της έχουν μπει μόνο 310.000 ευρώ. Στόχος των αυστριακών Αρχών είναι το σπίτι να σταματήσει να αποτελεί σημείο αναφοράς ή «τόπο προσκυνήματος» νοσταλγών του ναζισμού, που συχνά επισκέπτονται την πόλη με στόχο να φωτογραφηθούν μπροστά στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό η οικογένεια Πόμερ, που δεν φέρει αντιρρήσεις για την απαλλοτρίωση, ζητά χρήματα. Στην εν λόγω οικογένεια το σπίτι ανήκε και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τη στιγμή που έσπευσε να το αγοράσει ο στενός συνεργάτης του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν. Μετά το τέλος του πολέμου το οίκημα πέρασε ξανά στα χέρια της οικογένειας, ενώ η Γκερλίντε το κληρονόμησε το 1977.