ΟΙ ΜΠΕΡΝΤΕΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ… ΚΟΥΡΕΛΟΥΔΕΣ!

Οι απίστευτες κινήσεις με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφίαΑπό τον
Γιώργο Κ. Στράτο

Oσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι βέβαιο ότι θα τα ζήλευαν οι μεγάλοι μας καραγκιοζοπαίχτες. Από τον Γιώργο Χαρίδημο ως τον Ευγένιο Σπαθάρη στάθηκαν άτυχοι που δεν αξιώθηκαν να γνωρίσουν τέτοιες εποχές έμπνευσης. Μπορούν να αναπαύονται ήσυχοι όμως, καθώς άξιοι διάδοχοί τους φροντίζουν να μη μας λείψει το γέλιο. Αφού μας λείπουν πολλά από τα σοβαρά, όπως θα δούμε παρακάτω, ας μας μείνει τουλάχιστον αυτή η παρηγοριά.

Από μόνες τους οι επιστολές των έξι βουλευτών Σπ. Δανέλλη, Κ. Ζουράρι, Ελενας Κουντουρά, Β. Κόκκαλη, Θ. Παπαχριστόπουλου, Kατερίνας Παπακώστα προς τον πρόεδρο της Βουλής, με τις οποίες ζήτησαν σε νομοσχέδια που δεν θα ψηφίζονται μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας η ψήφος τους να προσμετράται στις ψήφους της συμπολίτευσης, συνιστούν έναν «σταθμό» στα κοινοβουλευτικά μας πράγματα! Και τούτο διότι πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη εν λευκώ εκχώρηση κοινοβουλευτικής συνείδησης, αφού αφορά τα πάντα όλα και μάλιστα εκ προοιμίου!

Αλλά και ο τρόπος που αυτό συνέβη είναι άξιος… θαυμασμού! Εξι βουλευτές από τέσσερα διαφορετικά κόμματα κατάφεραν να συντονιστούν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και να καταθέσουν ταυτόχρονα στον πρόεδρο της Βουλής την ίδια γραπτή δήλωση…

Ευλόγως αναρωτιέστε αν επιτρέπεται αυτή η πάγια γραπτή κοινοβουλευτική εντολή από τον Κανονισμό της Βουλής. Πιθανόν να γινόταν, αν τουλάχιστον απευθυνόταν στο κόμμα στο οποίο ανήκουν! Τότε θα μπορούσε να τους εκπροσωπεί στις ψηφοφορίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του. Κι εδώ είναι ευκαιρία να αποκαλυφθεί γιατί τα έδρανα της Βουλής είναι συνήθως άδεια. Διότι οι απόντες βουλευτές εκπροσωπούνται στις ψηφοφορίες κατά τον Κανονισμό διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματός τους! Αλλα γέλια με αυτήν την πατέντα μας στο κοινοβουλευτικό έργο. Εν προκειμένω όμως οι τέσσερις εκ των προαναφερθέντων είναι ανεξάρτητοι. Συνεπώς η εξουσιοδότησή τους μπορεί να μην προσκρούει στο Σύνταγμα, αλλά πάσχει κατά τον Κανονισμό.

Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα με τους δύο που εξακολουθούν να ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Το Σύνταγμα στα άρθρα 52 και 60 δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη ένταξη βουλευτή σε δύο ή περισσότερα κόμματα.
Επί της ουσίας, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δεν διανοούνται και δεν επιτρέπουν να έχουν ο βουλευτές δύο συνειδήσεις. Υπάρχουν καλές και κακές διατάξεις που επιδέχονται βελτίωση στο Σύνταγμά μας. Σχιζοφρενείς διατάξεις όμως ευτυχώς δεν αξιωθήκαμε ακόμα! Συνεπώς η ψήφος των κ. Ζουράρι και Παπαχριστόπουλου πάσχει προφανώς και συνταγματικά.

Δύο καρπούζια σε μία μασχάλη δεν χωράνε! Δεν γίνεται από τη μία να συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην υπάρχει πρόβλημα στις ψηφοφορίες και ταυτόχρονα να παραμένουν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ώστε να μη μείνει ο Π. Καμμένος χωρίς Κ.Ο.!
Ο,τι και να σκαρφιστεί η Επιστημονική Επιτροπή του Κοινοβουλίου για να ξεπεραστούν τα αξεπέραστα, μία είναι η αλήθεια γι’ αυτές τις πρακτικές και τα κοινοβουλευτικά ήθη που τις επιτρέπουν. Κατά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης βρισκόμαστε κατόπιν των ανωτέρω μεθοδεύσεων μπροστά στην «κατάρρευση του αφηγήματος της κυβερνητικής κουρελούς». Βεβαίως διότι ο… μπερντές που την τυλίγει πλέον είναι σαφώς μεγαλύτερος!

*Δικηγόρος – δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα