Αθλια προπαγάνδα στο σικέ «Survivor»

Βουλιάζει το ριάλιτι του Σκάι «Ελλάδα – Τουρκία», με τα γυμνασμένα «παιδιά του Κεμάλ» να βγάζουν ιαχές εν είδει πολέμουΑπό τη
Μαρία Ανδρέου

Μόνο την ελληνοτουρκική φιλία δεν προάγει το άθλιο τηλεοπτικό ριάλιτι «Survivor: Ελλάδα – Τουρκία» στον Σκάι, το οποίο προκαλεί το εθνικό φρόνημα τόσο στους Ελληνες τηλεθεατές όσο και στους Τούρκους, με αποτέλεσμα να του έχουν γυρίσει την πλάτη αμφότεροι! Το Σάββατο μάλιστα είχαμε ακόμα και ξύλο μεταξύ Ελληνα και Τούρκου, δείγμα της «ανθρωποφαγίας» του συγκεκριμένου ριάλιτι.

Δεν είναι τυχαίο ότι η θεαματικότητα του συγκεκριμένου χαμηλότατου προγράμματος έφτασε στο 14,8% στο γενικό σύνολο και το 15,0% στο δυναμικό κοινό, ενώ συντριπτική ήττα έχει δεχτεί η παραγωγή και στην Τουρκία, στο κανάλι TV8, όπου εκεί λόγω του πληθυσμού της χώρας η χασούρα είναι μεγαλύτερη διαφημιστικά. Τα πενηντάρια στην τηλεθέαση είναι πια παρελθόν. Ο πονοκέφαλος για τον Τούρκο παραγωγό Ατζούν Ιλιτζαλί αλλά και για τους ιθύνοντες του Σκάι είναι πολύ μεγάλος και προσπαθούν να βρουν λύσεις, όπως να εντάξουν μέσα νέους Ελληνες και Τούρκους παίκτες ή ακόμη και να βάλουν στο παιχνίδι διασήμους.

Δύο… ηττημένοι

Μάλιστα, τόσο ο Σάκης Τανιμανίδης όσο και ο Ατζούν Ιλιτζαλί, μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί στα social media, καθώς το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων έχει θιγεί, τονίζουν συνεχώς ότι το ριάλιτι «Survivor: Ελλάδα – Τουρκία» θα έχει ταυτόχρονα δύο νικητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία και συνιστούν υπομονή. Πόση υπομονή, όμως, να κάνουν οι Ελληνες τηλεθεατές όταν βλέπουν τέτοιες αθλιότητες; Πόση υπομονή μπορεί να κάνει ο Ελληνας τηλεθεατής, ο οποίος έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια διάφορες οικονομικές και εθνικές ήττες, να βλέπει και στη μικρή οθόνη 12 Ελληνόπουλα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στους Τούρκους αντιπάλους σε αθλήματα για γερά νεύρα; Μπορεί σήμερα ο Ελληνας τηλεθεατής να βλέπει με καλή διάθεση και ψυχολογία τούς Ελληνες παίκτες να χάνουν το πρώτο αγώνισμα και να κοιμούνται χωρίς κουβέρτες στην παραλία και να μην έχουν ούτε ρύζι για να φάνε, ως τιμωρία; 

Οι Ελληνες τηλεθεατές του «Survivor» διαβάζουν σοκαρισμένοι τα σχόλια των Τούρκων τηλεθεατών στα social media, οι οποίοι έχουν πάθει εθνικιστικό παραλήρημα χύνοντας τη χολή τους για τους Ελληνες σε κάθε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο! Με προκλητικά tweets του τύπου «Ο πατέρας μας Κεμάλ Ατατούρκ έμαθε τους Eλληνες να πηδούν και να κολυμπούν το 1922», «Ρίξτε τους στη θάλασσα», «Η τουρκική ομάδα να πει τον ύμνο της Σμύρνης», «Σαν τον αέρα φεύγουν οι ηττημένοι εχθροί», η ελληνική κοινωνία θορυβείται και ανησυχεί, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη φάση τους. 

Το να βλέπει κανείς τους Ελληνες παίκτες να χάνουν από τους Τούρκους γίγαντες των γυμναστηρίων (που σκόπιμα επελέγησαν) με ιαχές… βαρβάρων δεν δημιουργεί ένα γενικότερο κλίμα ψυχικής ανάτασης, αν φανταστεί κανείς ότι ταυτόχρονα τα δελτία ειδήσεων μας κάνουν γνωστές συχνά πυκνά τις απειλές του Ερντογάν για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το Αιγαίο. Κυρίως, όμως, αυτή η άθλια εκπομπή εξάπτει τα μίση μεταξύ των λαών. 

Μα, ήταν δυνατόν ο ιδιοφυής Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί να άφηνε 80.000.000 Τούρκους τηλεθεατές να βλέπουν να νικούν τους Τούρκους παίκτες Ελληνες; Θα έφτανε σώος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης;

—-

«Κράξιμο» σε Τανιμανίδη

Χαρακτηριστικά είναι όσα έχουν γράψει στον Σάκη Τανιμανίδη οι ακόλουθοί του στα social media. «Σάκη, να πει κάποιος στον Τούρκο να τους μαζέψει λιγάκι, γιατί μάλλον νομίζουν ότι πηγαίνουν στον πόλεμο! Η άλλη κέρδισε και πήρε την Πόλη, είπε. Τραγικό και πιο τραγικοί θα είμαστε εμείς αν το βλέπουμε. Με εκτίμηση από τη Θεσσαλονίκη». 

Αλλος τηλεθεατής γράφει: «Εγώ απορώ με το κάστινγκ που κάνατε. Οποιος δεν μπορούσε να πετύχει γάιδαρο στα δύο μέτρα τον περνούσατε;» 

Ο Σάκης Τανιμανίδης έχει λάβει μέχρι και ειρωνικά σχόλια από Τούρκους ακολούθους: «Πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε αρχίσει να σας κερδίζουμε». 

Αλλά και ο Ατζούν Ιλιτζαλί λαμβάνει διάφορα σχόλια στο Ιnstagram, που υποβαθμίζουν τους Ελληνες: «Δεν θέλω να βλέπω την ελληνική ομάδα, δεν απολαμβάνω πια το πρόγραμμα. Νομίζω ότι έχετε κάνει λάθος. Οι πέντε μήνες αυτοί θα είναι αφόρητοι». 

Κάποιος άλλος Τούρκος ακόλουθος γράφει για τη δυναμική Ελληνίδα ολυμπιονίκη Αφροδίτη Σκαφίδα: «Η Αφροδίτη πρέπει να παντρευτεί με ένα από τα παιδιά μας. Καταρχάς με μουσουλμάνο και μετά με Τούρκο πολίτη».

—-

Φτιάχνουν «Γολιάθ» στα Fitness Istanbul 

Αυτοί που θα πρέπει να προβληματίσουν περισσότερο για τη συμμετοχή τους είναι οι Ελληνες παίκτες που πήγαν στον Αγιο Δομίνικο γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοί τους πάνω από 15 χρόνια -και όχι μόνο- βλέπουν αυτό το παιχνίδι επιβίωσης, αλλά εκπαιδεύονται πάνω σε αυτό σαν στρατιώτες σε ειδικές σχολές. Στο Fitness Istanbul, για παράδειγμα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα γυμναστήρια στη γειτονική χώρα, υπάρχει το περίφημο «Survivor Parkurlari», όπου οι φανατικοί του «Survivor» προετοιμάζονται κατάλληλα για το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν ως άλλοι Γολιάθ.

—-

«Εμείς οι Κύπριοι μεγαλώσαμε αλλιώς»

Η πρεμιέρα του «Survivor Ελλάδα – Τουρκία» θα αποτυπωθεί θετικά στη μνήμη μας μόνο για την αιφνιδιαστική δήλωση του Κύπριου παίκτη Κυριάκου Πελεκάνου, ότι μεγάλωσε βλέποντας την τουρκική σημαία στο βουνό Πενταδάκτυλο, κάτι που μας συγκίνησε βαθύτατα! 

Ο Κυριάκος είπε: «Εκπροσωπώ ένα ολόκληρο νησί. Οποιος Κύπριος και να ήταν στη θέση μου θα πάλευε. Είναι ιδιαίτερο για μας γιατί μεγαλώσαμε αλλιώς. Μεγαλώσαμε να βλέπουμε την τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο, με το “Δεν ξεχνώ” στα τετράδιά μας, να πηγαίνουμε στρατό για δύο χρόνια και να βλέπουμε την Πράσινη Γραμμή. Αρα για μας είναι διαφορετικό». 

Πραγματικά είναι απορίας άξιον ποια… διάνοια από τον Σκάι σκέφτηκε αυτή την περίοδο να προβάλλει το «Survivor Ελλάδα – Τουρκία» και μάλιστα για πέντε μήνες; Μα, όλα θυσιάζονται για το κέρδος; Αλήθεια, ο Σάκης Τανιμανίδης, με καταγωγή από τον Πόντο, χαίρεται που παρουσιάζει αυτό το πρόγραμμα και πιστεύει ότι προάγει την ελληνοτουρκική φιλία;

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα