Κατακλυσμό από γελοία γκάλοπ. Η μια εταιρία ακυρώνει την άλλη

Τα διαφορετικά ευρήματα αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά το μέγεθος της αναξιοπιστίας τουςΙδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε σημείο που ξεπερνά την αντίστοιχη μάχη των Αθηνών. Από τη μία, οι πολλοί μνηστήρες και, από την άλλη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολλών εκ των υποψηφίων δημιουργούν ένα κράμα μεγάλου ανταγωνισμού, με τις δημοσκοπήσεις πάντως να παρουσιάζουν αποκλίσεις και οπωσδήποτε παράδοξα ευρήματα. Η «δημοκρατία» σταθερά υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν στιβαρό και αξιόπιστο εργαλείο και για τον λόγο αυτό δεν προβαίνει σε δημοσκοπήσεις. 

Για παράδειγμα, δύο μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν χθες δύο δημοσκοπήσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η μία δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία Marc και δημοσιεύτηκε από το «Πρώτο θέμα». Η άλλη έγινε από την εταιρία Alco και δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα newsit. Και οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν την ίδια περίοδο, δηλαδή 1-7 Φεβρουαρίου, με ίδιο ποσοτικό δείγμα, δηλαδή 800 άτομα, και στις ίδιες ηλικίες, δηλαδή από 17 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα, όμως, είναι εντελώς διαφορετικά. 

Στη δημοσκόπηση της Marc, ο Νίκος Ταχιάος είναι πρώτος με ποσοστό 21,6% και ο Γιώργος Ορφανός τέταρτος με ποσοστό 8,1%, με τη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες! Δεύτερη είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία υπολείπεται κατά 11% από τον πρώτο.

Στη δημοσκόπηση της Alco ο Ν. Ταχιάος λαμβάνει 14% και ο Γ. Ορφανός 10,1% και είναι δεύτερος, με τη διαφορά μεταξύ τους στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, στη δημοσκόπηση αυτή ο κ. Ορφανός είναι πρώτος σε δημοφιλία έναντι όλων των υπολοίπων (Ταχιάος, Βούγιας, Ψωμιάδης κ.λπ.), συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές γνώμες. Τις λιγότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Αλλο ένα αξιοσημείωτο είναι ότι στην έρευνα της Marc το «δεν έχω αποφασίσει» κατέχει το 17,9% του δείγματος, ενώ στην έρευνα της Alco το 30,5%. Πριν από μία εβδομάδα η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε δημοσιεύσει δημοσκόπηση στην οποία το «δεν έχω αποφασίσει» ήταν στο 27,2%, σε δείγμα 520 ατόμων. 

Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται η απορία πώς μάλλον κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το 12,6% του εκλογικού σώματος αποφάσισε «μπετόν αρμέ» να ψηφίσει τον κ. Ταχιάο και κανέναν άλλον από τους πολλούς υποψήφιους δημάρχους για τη Θεσσαλονίκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα