«Εφυγε» η σπουδαία ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή

Στον κήπο του Παραδείσου πλέον και η ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή, που ίδρυσε το Μουσείο Φυσικής ΙστορίαςΑπέραντη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου της Νίκης Γουλανδρή, η οποία «έφυγε» το Σάββατο σε ηλικία 94 ετών. Η σημαντική αυτή προσωπικότητα ήταν Ελληνίδα ευεργέτιδα και επιτυχημένη βοτανική ζωγράφος. Οι γονείς της σε πολύ νεαρή ηλικία είχαν διαπιστώσει την επίδοσή της, γι’ αυτό της έκαναν μαθήματα με τον ζωγράφο – αγιογράφο Κωνσταντίνο Αρτέμη. 

Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χόρκχαϊμερ. Μιλούσε άπταιστα γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Επίσης, ήταν επίτιμη διδάκτωρ Φιλοσοφίας στην Επιστήμη του πανεπιστημίου της Ουψάλας, στη Σουηδία.

Eικονογραφήσεις

Μάλιστα, ήταν εκείνη που βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα «Wild Flowers of Greece» («Αγρια άνθη της Ελλάδας») από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και «Peonies of Greece» («Παιώνιες της Ελλάδας») από τους U.T. Stearn και P.H. Davies.

Η συνεργασία της με τους οίκους Hermès, Limoges και Royal Copenhagen ήταν εκείνες που την έκαναν διεθνώς γνωστή ως βοτανική ζωγράφο, για τις οποίες μάλιστα είχε δηλώσει: «Τα μαντίλια για τον οίκο Hermès ήταν ένα άλλο είδος ζωγραφικής, που δεν είχα προηγουμένως δοκιμάσει. Μου άρεσε η πρόταση και έδωσε και για μένα και για τον οίκο Hermès ένα καλό αποτέλεσμα».

Υπήρξε παντρεμένη με τον Aγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965, του όποιου ήταν αρχικά αντιπρόεδρος και το 1996 έγινε πρόεδρος. «Ποτέ όμως δεν μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να εγκαταλείψω την αφοσίωσή μου στην ελληνική φύση και στο μουσείο» είχε πει, ενώ τόνιζε:

«Αμεση προτεραιότητα δίνω στη συντήρηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Στόχος του είναι η μελέτη και η προστασία του φυσικού ελληνικού χώρου και η εκπαίδευση για την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης και την εξασφάλιση προοπτικής για το μέλλον του πλανήτη». Εδειχνε έτσι την αγάπη και την αφοσίωσή της σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Κηφισιά, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν επίσης αντιπρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή.

Στη ζωή της είχε ένα πλούσιο βιογραφικό που πολλοί θα ζήλευαν και μάλιστα στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), γενική γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975-80) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Είχε κερδίσει βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Στην Κηφισιά το τελευταίο «αντίο» 

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 12 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά, όπου φίλοι και συγγενείς θα πουν το τελευταίο «αντίο» σε αυτή την τόσο ξεχωριστή προσωπικότητα. 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα