«Νομοθετικές αστοχίες» στηλιτεύουν οι δικαστές

Για τον μεγάλο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων

Τη θέση ότι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους εξέφρασε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως όσοι νομίζουν ότι έχουν έτοιμες λύσεις αυταπατώνται και κινούνται στα όρια του λαϊκισμού. «Οι λύσεις χρειάζονται μελέτη, συνεργασία των φορέων και φυσικά σύμπραξη των δικαστών» ανέφερε και υποστήριξε ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι ένδειξη εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας, αλλά ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στη Διοικητική Δικαιοσύνη συνδέεται και με τις αστοχίες του νομοθέτη και την αβελτηρία της διοίκησης.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στα εννιά διοικητικά εφετεία και τα 30 διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας, που ανέρχονται σε 196.000, τονίζοντας ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία εξαετία. «Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εντατική προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας των διοικητικών δικαστών και των υπαλλήλων της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων, στην αύξηση κατά 40 των οργανικών θέσεων των διοικητικών δικαστών κατά τα έτη 2016 και 2017 και σε νομοθετικές ρυθμίσεις».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων αλλά και στην τραγική κατάσταση στέγασης των διοικητικών δικαστηρίων - ειδικά αυτών του Πειραιά.