Μάτωσαν τα «κίτρινα γιλέκα»

Σοκ! Διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε τέσσερα δάχτυλα. Οι Γάλλοι βλέπουν ως αντίβαρο στο Μεταναστευτικό τη Μαρίν ΛεπένΑπό τη 
Νεκταρία Καρακώστα 

Με τη συμμετοχή 51.400 ανθρώπων σε διαδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, εκ των οποίων 4.000 στο Παρίσι, τις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις και τον σοβαρό τραυματισμό ενός άνδρα από την έκρηξη μηχανισμού μπροστά στο κτίριο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο η «13η πράξη» διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων», που έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες κινητοποιήσεων.

Δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημη πηγή τι ακριβώς συνέβη έξω από την Εθνοσυνέλευση, που είχε σαν αποτέλεσμα 30χρονος διαδηλωτής να χάσει τέσσερα από τα δάχτυλά του, όμως αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βιντεοσκόπησε τη στιγμή του ατυχήματος, είπε ότι ο νεαρός χτυπήθηκε με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, από εκείνες που εκτόξευσαν οι δυνάμεις ασφαλείας όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα. Πυρπολημένα αστυνομικά οχήματα, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και ρίψη δακρυγόνων συμπλήρωσαν το σκηνικό των κινητοποιήσεων στο Παρίσι.

Περίπου 40 άνθρωποι προσήχθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο στις διαδηλώσεις του Παρισιού, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με τις 2.000 προσαγωγές κατά τις πρώτες «πράξεις» διαμαρτυρίας των «γιλέκων». Πολυπληθείς ήταν επίσης οι διαδηλώσεις σε Μονπελιέ, Μασσαλία, Μπορντό και Τουλούζη.

Επίθεση

Νωρίτερα, τη νύχτα της Παρασκευής είχε σημειωθεί απόπειρα εμπρησμού στην κατοικία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν στη Βρετάνη, ωστόσο οι Αρχές δεν συνέδεσαν άμεσα τη συγκεκριμένη απόπειρα με τα «κίτρινα γιλέκα». Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι βλέπουν τη Μαρίν Λεπέν ως μοναδικό «αντίβαρο» στο Μεταναστευτικό και απαραίτητη στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Elabe, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους (ποσοστό 54%) πιστεύουν ότι η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού θα τα πήγαινε καλύτερα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν, ενώ το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει εντυπωσιασμένο από τον δυναμισμό της. Οι τομείς όπου ο Μακρόν δείχνει να υπερισχύει της Λεπέν είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, η κοινωνική προστασία, η εκπαίδευση και η απασχόληση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα