ΔΕΗ: Στόχος η πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Μεγάλη επένδυση στα φωτοβολταϊκά

«Πρόκειται για μια οικονομική, επιχειρηματική συναλλαγή και δεν χρειάζεται δραματοποίηση. Ο στόχος μας να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες παραμένει» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναφορικά με τον άγονο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο, πριν από τις ευρωεκλογές.

Επίσης, τόνισε: «Η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες, για να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζεται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι, από αυτήν την άποψη, με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό σε δύσκολες συνθήκες να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε».

Οι ανανεώσιμες

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η ΔΕΗ διαθέτει πολλές εκτάσεις για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.
Χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια «εξαιρετικά φιλόδοξο», καθώς όπως είπε: «Μέχρι το 2022 θα τετραπλασιάσει την εγκαταστημένη της ισχύ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το 2030 θα την 15πλασιάσει. Θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στον τομέα αυτό με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός».