Σ. Αραβία: Ο βασιλιάς βάζει «τρικλοποδιά» στην ειρήνη

Απόρρητη έκθεση του Ισραήλ κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση στη φλεγόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Aκρως μυστική έκθεση των Ισραηλινών αναφέρει ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αποφάσισε να παρακάμψει τον γιο του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις επερχόμενες συζητήσεις με τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίες σχετίζονται με τη «συμφωνία του αιώνα» για την επίλυση των σχέσεων Ισραήλ – Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τη διαβαθμισμένη έκθεση ομάδας αναλυτών του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ και δεν θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, αν η ισραηλινή κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια «ουσιαστική παραχώρηση» προς τους Παλαιστινίους.

Αλλαγή πολιτικής

Οπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, που αποκάλυψε την ύπαρξη της έκθεσης, ο βασιλιάς Σαλμάν φαίνεται ότι επιστρέφει στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας που βασιζόταν στις αρχές της Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι νέες προτάσεις των ΗΠΑ δεν είναι ακόμα γνωστές, ωστόσο πηγές των Παλαιστινίων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει να επιβάλει μια πολιτική λύση που θα απαιτεί την εγκαθίδρυση ενός κράτους στη Λωρίδα της Γάζας και μια περιορισμένη αυτονομία στη Δυτική Οχθη, με το Ισραήλ να διατηρεί τον έλεγχο της πόλης της Ιερουσαλήμ.

Η έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο υποστηρίζει ότι το Ισραήλ μπορεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, παρά το παλαιστινιακό ζήτημα. Υπενθυμίζουμε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, όταν ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017.

Η Ιερουσαλήμ παραμένει στο επίκεντρο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967, θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει την πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα