Η κρίσιμη σύσκεψη για την πρώτη κατοικία!

Συναντώνται σήμερα στο Μαξίμου οι συν- αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικήσεις των τραπεζών. Αναμένει τις προτάσεις η τρόικαΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Σε μονομερή ενέργεια, κατά το προηγούμενο των μισθολογικών αυξήσεων, προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Με το θέμα ακόμα ανοιχτό, συναντώνται σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου η ομάδα των συναρμόδιων υπουργών και οι διοικήσεις των τραπεζών, καθώς οι δανειστές αναμένουν ακόμα και εντός της ημέρας τις προτάσεις της Αθήνας προκειμένου να διαμορφώσουν τη στάση τους.

•Οι τράπεζες ζητούν -και αυτό είναι κοινός τόπος- τη δημιουργία μιας πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου θα διεξάγεται ένας προέλεγχος των αιτήσεων ώστε να αποκλείονται όσοι καταχρηστικά εντάχθηκαν στον ν. Κατσέλη, επιδιώκοντας να κερδίσουν χρόνο στις μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες, που φτάνουν ακόμα και τα 10 χρόνια. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, χρήση του νόμου Κατσέλη έχουν κάνει μέχρι σήμερα 220.000 νοικοκυριά για συνολικά χρέη περίπου 17 δισ., από τα οποία, κατά τις τράπεζες, τα 7-9 δισ. έχουν νόμιμη βάση να ρυθμιστούν.

•Η κυβέρνηση επιθυμεί τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας προκειμένου να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις και χιλιάδες έμποροι – επαγγελματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια υποθηκεύοντας την πρώτη κατοικία ή έχουν χρέη στο Δημόσιο.

Κόκκινο πανί

Η πρόταση είναι κόκκινο πανί για τις τράπεζες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αυτό θα πλήξει καίρια την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα υπονομεύσει τα σχέδια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δημιουργώντας και νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.

•Αγεφύρωτη παραμένει η διαφωνία στα όρια αξίας της πρώτης κατοικίας. Δανειστές και τράπεζες δεν θέλουν να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, αφού το 80% των περιπτώσεων, όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται κάτω από αυτό το όριο. Αντίθετα, η κυβέρνηση διπλασιάζει την απαίτηση στα 200.000 ευρώ. Είναι πολύ πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν λίγο πάνω από τα 100.000 και σίγουρα αρκετά κάτω από τα 200.000, λένε πηγές με γνώση του θέματος.

•Για το «κούρεμα» των δανείων, οι δανειστές και οι τράπεζες επιθυμούν εξατομικευμένες ρυθμίσεις, ανάλογα με το εισόδημα, την περιουσιακή κατάσταση και την εμπορική αξία του ακινήτου σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου και όχι οριζόντιο «κούρεμα», όπως προτείνει η κυβέρνηση.

•Η κυβέρνηση επιθυμεί να ενταχθούν όχι μόνον όσοι δεν πρόλαβαν, αλλά και όσες περιπτώσεις απορρίφθηκαν από το προηγούμενο πλαίσιο προστασίας.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις που στέρησαν από δανειολήπτες την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον στο 40% καταλόγισαν σε αυτούς δόλο.

Το θέμα αυτό θα εξεταστεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου διακυβεύεται η εκταμίευση της δόσης από κέρδη ελληνικών ομολόγων, που πλησιάζει πλέον το 1 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα