Προς οριστική θεραπεία του διαβήτη

Ερευνητές μετέτρεψαν με μεγάλη επιτυχία βλαστοκύτταρα σε κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνηΣε ένα σημαντικό επίτευγμα, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ίαση του διαβήτη τύπου 1, κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι κατάφεραν να διαφοροποιήσουν βλαστοκύτταρα σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη! 

Οι επιστήμονες μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε υγιή βήτα κύτταρα του παγκρέατος, ικανά να αντιδρούν στην αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, παράγοντας ινσουλίνη.

Ανάλογες προσπάθειες μέχρι σήμερα είχαν οδηγήσει μεν στη δημιουργία βήτα κυττάρων, όμως τα παραχθέντα κύτταρα δεν ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά στη γλυκόζη και δεν εξέκριναν επαρκή επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή τη φορά, όμως, τα κύτταρα που δημιουργήθηκαν κατάφεραν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να αντιστέκονται στη γλυκόζη, παράγοντας ινσουλίνη.

Μέσω των ερευνών τους οι ειδικοί κατάλαβαν ότι για να ωριμάσουν και να λειτουργήσουν ικανοποιητικά τα βήτα κύτταρα έχουν ανάγκη από τα νησίδια του παγκρέατος, τα λεγόμενα νησίδια του Λάνγκερχανς. Ανασυστήνοντας ένα αντίστοιχο περιβάλλον στο εργαστήριο, δημιούργησαν συστάδες κυττάρων περιέχουσες βήτα κύτταρα, τις οποίες στη συνέχεια μεταμόσχευσαν σε ποντίκια. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες οι κυτταρικές συστάδες άρχισαν να λειτουργούν σαν παγκρεατικά κύτταρα.

«Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία δείχνουν και δρουν σε μεγάλο βαθμό όπως τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που όλοι έχουμε στο σώμα μας. Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο βήμα προς τον στόχο μας, που είναι η μεταμόσχευση κυττάρων σε ασθενείς με διαβήτη» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Ματίας Χέμπρο.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς αλλάζει άρδην τον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη: Οι ενέσεις ινσουλίνης αυτή τη στιγμή προσφέρουν αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η συγκεκριμένη μελέτη «δείχνει τον δρόμο για την οριστική ίαση της νόσου».

Οι επιστήμονες είχαν επιδιώξει και στο παρελθόν να λύσουν το πρόβλημα του διαβήτη με μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος, όμως η εύρεση μοσχευμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα