Βρετανικά Οσκαρ στον Λάνθιμο

Εφτά βραβεία BAFTA για την «Ευνοούμενη» του Ελληνα σκηνοθέτη, αν και ο μεγάλος νικητής ήταν ο Αλφ. ΚουαρόνΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ήταν η «Ευνοούμενη» όλων στα προχθεσινά κινηματογραφικά βραβεία BAFTA, γνωστά στους περισσότερους ως τα «βρετανικά Οσκαρ». Το φιλμ του Ελληνα σκηνοθέτη «Τhe Favourite» κατέκτησε τις περισσότερες τιμητικές διακρίσεις της βραδιάς, αποσπώντας συνολικά εφτά βραβεία (από τις 12 υποψηφιότητες που είχε συγκεντρώσει), αφήνοντας ωστόσο τα σημαντικότερα έπαθλα (καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας) στα χέρια του Μεξικανού κινηματογραφιστή Αλφόνσο Κουαρόν για τη «Roma» του. 

Συγκεκριμένα, το «The Favourite» απέσπασε τα βραβεία καλύτερης βρετανικής ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου (Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα), καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόλμαν), καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου (Ρέιτσελ Βάις), σχεδιασμού παραγωγής, κοστουμιών και μακιγιάζ.
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Χρειάστηκαν 20 χρόνια γι’ αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία δέκα» τόνισε μετά τη βράβευσή του ο Ελληνας σκηνοθέτης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πολύ χαρούμενος για τις τρεις γυναίκες του καστ του. 

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο Λάνθιμος υποστήριξε ακόμη ότι «φτιάξαμε μια πολύ βρετανική ταινία, η υπόθεση είναι πολύ αγγλική. Είναι θαυμάσιο επειδή αναγνωρίζονται και οι συνεργάτες μου και γι’ αυτό είμαι πολύ υπερήφανος».

Εχασε τα λόγια της

Ιδιαίτερα συγκινημένη στον ευχαριστήριο λόγο της ήταν και η πρωταγωνίστρια του φιλμ Ολίβια Κόλμαν (υποδύεται τη φιλάσθενη βασίλισσα Αννα), η οποία έδειχνε να τα έχει χαμένα, μη μπορώντας να διαβάσει ακόμη και αυτά που είχε προετοιμάσει να πει. 

«Αυτό που θέλω περισσότερο να κάνω είναι να ευχαριστήσω την Εμα Στόουν αλλά και τη Ρέιτσελ Βάις (σ.σ.: τις συμπρωταγωνίστριές της). Οχι μόνο για τις ερμηνείες σας, αλλά και για όσα κάνατε όταν έκλειναν οι κάμερες. Δεν μιλήσαμε ποτέ γι’ αυτό και το βρίσκω πολύ συναισθηματικό. Ησασταν οι καλύτερες, οι πιο αξιοπρεπείς και οι πιο κουλ “κυρίες επί των τιμών” που θα μπορούσε να έχει κανείς, και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό» τόνισε η Κόλμαν. 

Η άλλη μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν «Roma», έφυγε από το Λονδίνο με τα BAFTA καλύτερης ταινίας, καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας. Τι συνέβη στις υπόλοιπες κατηγορίες; Ο Ράμι Μάλεκ, ως Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody», απέσπασε το Bafta α’ ανδρικού ρόλου, ενώ στην ίδια ταινία δόθηκε και το βραβείο ήχου. 

«Η Παρείσφρηση» του Σπάικ Λι πήρε το Bafta για το καλύτερο διασκευασμένο σενάριο, ενώ η ταινία «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία» κατέκτησε το βραβείο μοντάζ. 

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι στην κατηγορία animation το νικητήριο φιλμ ήταν ο «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν», ενώ -ως αναμενόταν- η ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ «Ενα αστέρι γεννιέται», με πρωταγωνιστές τον ίδιο αλλά και τη Lady Gaga, απέσπασε στη χθεσινοβραδινή διοργάνωση το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα