Κρίσιμες μέρες για την ιερή συμφωνία

Συνεχείς επαφές και παρασκηνιακές ζυμώσεις από την κυβέρνηση για το deal μεταξύ Τσίπρα και ΙερωνύμουΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Πυξίδα» που θα δείξει αν η ρότα στην οποία βρίσκεται η αμφιλεγόμενη πρόθεση συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα είναι οι επόμενες ημέρες.

Σήμερα τον υπουργό Παιδείας θα επισκεφθεί η Επιτροπή Διαλόγου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ αύριο ο Κώστας Γαβρόγλου θα υποδεχθεί την αντιπροσωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κρήτης και των μητροπόλεων των Δωδεκανήσων. Την ίδια στιγμή, ασφαλείς πληροφορίες φέρουν στενότατο και προβεβλημένο λαϊκό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να βρίσκεται σε μόνιμη γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου για να διευθύνει την τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Διόλου απίθανο είναι και η σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη με τον κ. Ιερώνυμο να σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, φέρνει πάλι στο προσκήνιο τον φάκελο Εκκλησία, διότι, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και επιτευχθεί η πολυπόθητη για την Κουμουνδούρου συμφωνία, τότε θα υπάρχει στην προεκλογική «φαρέτρα» του ΣΥΡΙΖΑ ένα ισχυρό επικοινωνιακό «όπλο», που φαντάζει ικανό για την επαναπροσέγγιση του αριστερού ιδεολογικού κοινού.

Τα δεδομένα

Ωστόσο, ο δρόμος προς τη θετική κατάληξη φαντάζει γολγοθάς. Το Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζει όλα τα δεδομένα, καθώς από το στρατόπεδο της Εκκλησίας «λευκή επιταγή» έχει πάρει μόνο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος μαζί με μια μικρή ομάδα συνεργατών του διεξήγαγε τις αρχικές διαπραγματεύσεις.

Στον αντίποδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελλαδική Ιεραρχία διατηρούν κάθετα αρνητική στάση σε κρίσιμα σημεία της συμφωνίας. Το Φανάρι, η συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι περίπου 10.000 κληρικοί και οι οικογένειές τους έχουν απορρίψει οποιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, που όμως αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση της συμφωνίας ως σύνολο από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο τρόπος που φέρεται ότι προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την καταβολή του κονδυλίου μισθοδοσίας, θέμα που ανέδειξε στις 10 Ιανουαρίου η «δημοκρατία», βρίσκει κάθετα αντίθετη την επιτροπή της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα στη χρηματοδότηση εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αμετακίνητοι για τη μισθοδοσία

 Η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη από τη θέση της ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας. Ωστόσο μια διαπραγμάτευση, όπως αποδείχθηκε με τα Σκόπια, πρέπει να διακρίνεται από διαλλακτικότητα, ενδεχομένως και από υποχωρήσεις. Ειδάλλως η κυβέρνηση, εν όψει των εκλογών, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μέτωπο, έχοντας απέναντί της όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους περισσότερους μητροπολίτες και τους κληρικούς με τις οικογένειές τους, αλλά πιθανότατα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού και κομματικής τοποθέτησης, στηρίζουν την Εκκλησία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα