Η Παπασπύρου μιλά στη «δημοκρατία»: Δεν φταίω εγώ για τη Novartis

H γενική επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης «δείχνει» την Eισαγγελία Διαφθοράς για τις καθυστερήσειςΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Την Εισαγγελία Διαφθοράς «δείχνει» η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για τις καθυστερήσεις στην παράδοση του πορίσματος της υπόθεση Novartis που αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων, το οποίο έχει αναλάβει η υπηρεσία της.

Μετά το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», την περασμένη Δευτέρα, στο οποίο μεταξύ άλλων εκφράσαμε συγκεκριμένες απορίες, τόσο δικές μας όσο και άλλων εφημερίδων, για την καθυστέρηση παράδοσης του πορίσματος που έχει αναλάβει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, λάβαμε ένα τηλεφώνημα από την κυρία Παπασπύρου, η οποία ήθελε να μας διευκρινίσει ορισμένες παραμέτρους του θέματος που κατά την άποψή της αγνοούσαμε. «Μου καταλογίζετε πράγματα που δεν με αφορούν.

Το κλιμάκιο δεν είναι δικό μου – το κλιμάκιο είναι της Εισαγγελίας. Εγώ το ορίζω, αλλά συνεννοείται με την Εισαγγελία. Δεν έχω καμία επαφή για το κλιμάκιο. Εγώ δεν θα τους πάρω από τα αυτιά να τους πω ”βγάλτε το πόρισμα”. Επίσης, τα έγγραφα τα δίνει η Εισαγγελία. Οι εισαγγελείς έρχονται εδώ στο κλιμάκιο και συνεννοούνται ερήμην μου. Εγώ ελέγχω τα διαδικαστικά μόνο. Κι αυτό το γνωρίζουν και τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Στο μόνο που έχω επαφή είναι στους διοικητικούς ελέγχους» μας ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυρία Παπασπύρου.

Στη δική μας παραίνεση ότι κάποια στιγμή πρέπει, επιτέλους, αυτό το πόρισμα να ολοκληρωθεί, η κυρία Παπασπύρου έκανε λόγο για τραγικές καθυστερήσεις εγγράφων.

«Για τη Novartis πρέπει να βγει ένα πόρισμα που θα έχει όλα τα στοιχεία, όταν έρθουν όλα τα έγγραφα. Θα διαπιστώσετε όντως από το πόρισμα που θα βγει πότε έφτασαν σε εμάς αυτά τα έγγραφα. Υπάρχει έγγραφο που δεν έχει έρθει ακόμη και το αναζητούμε από καιρό. Αυτή τη στιγμή συνεννοούνται με τους εισαγγελείς τα παιδιά. Και δεν θέλω να πηγαίνω μέσα και να τους ρωτάω συνέχεια. Τι είμαι; Μπαμπούλας; Υπάρχει παραπληροφόρηση γι’ αυτή την ιστορία. Τώρα αναμένουμε να έρθει και το τελευταίο έγγραφο από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ)» υποστήριξε η κυρία Παπασπύρου και συνέχισε: «Αν βλέπατε τα έγγραφά μου, θα διαπιστώνατε πως απειλώ με πειθαρχικά τις υπηρεσίες για να μου στείλουν έγγραφα. Εγγραφα που αναζητούσαμε από τον Μάιο μας ήρθαν την περασμένη Παρασκευή».

Οταν εμείς επιμείναμε ότι πρέπει να διευκρινίσει πότε θα παραδοθεί το πόρισμα, γιατί εδώ και καιρό το μεταθέτει από μέρα σε μέρα, παραδέχτηκε επί της ουσίας πως δεν έχει γνώση τού πότε και υποστήριξε ότι τελικά… αυτό το πόρισμα δεν χρειάζεται και τόσο πολύ!

«Δεν ξέρω πότε θα παραδοθεί. Είναι πολλά τα στοιχεία. Εχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτό το πόρισμα είναι χρειαζούμενο για τους εισαγγελείς για να ασκήσουν τις διώξεις; Γιατί εγώ δεν ασχολούμαι με πολιτικά πρόσωπα. Εμείς ασχολούμεθα μόνο με τους δημοσίους υπαλλήλους που εμπλέκονται. Από κει και πέρα, αν από τις καταθέσεις μαρτύρων -που δεν το ξέρω- προκύπτει και κάποιο πολιτικό πρόσωπο, δεν θα το ελέγξουμε εμείς. Αυτό θα το ελέγξουν οι εισαγγελείς. Αυτά όλα (σ.σ.: που ελέγχουν) είναι σε σχέση με το φάρμακο και την απιστία. Η απιστία είναι ένα αδίκημα το οποίο έχει παραγραφεί για τους πολιτικούς.

Για τους υπαλλήλους και τους άλλους, όχι». Στην τοποθέτησή μας όμως ότι, σε κάθε περίπτωση, η Εισαγγελία δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει και αυτό το πόρισμα, η κυρία Παπασπύρου «έδειξε» ξανά την Εισαγγελία. «Εχει γίνει παρουσίαση του πορίσματος στους εισαγγελείς. Το ξέρουν το πόρισμα. Εγώ δεν μπορώ να έχω ενημέρωση πλέον για το πότε θα παραδοθεί. Αυτό το γνωρίζουν το κλιμάκιο και οι εισαγγελείς».

Στην επισήμανσή μας ότι αυτή η ιστορία κρατά από το 2017, όταν της δόθηκε εντολή από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η κυρία Παπασπύρου είχε επίσης αντίθετη άποψη: «Τα έγγραφα άρχισαν να έρχονται από τον Σεπτέμβριο του 2018. Ξέρετε τι μου έδωσε η κυρία Ράικου το 2017; Μια παραγγελία με κενό φάκελο. Ξέρετε πότε ήρθε το πρώτο terrabyte από τη ΔΕΕ; Στις 24/10/2018».

«Μη μου τηλεφωνείτε»!

 Η κυρία Παπασπύρου μάς δήλωσε εξαντλημένη από τις πιέσεις που δέχεται, καθώς παράλληλα είναι και ασθενής ο σύζυγός της, στον οποίο φυσικά ευχόμαστε περαστικά. Υπήρξαν βεβαίως και πληροφορίες ότι ο σύζυγός της πριν από μερικές μέρες εθεάθη σε χώρο εστίασης, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, δώσαμε και πάλι τηλεφωνικό ραντεβού για το τέλος της εβδομάδας, αν και αρχικά είπε ότι δεν θέλει να της τηλεφωνούμε. Φυσικά, θα επανέλθουμε με ρεπορτάζ! 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα