Τα σενάρια για την πρώτη κατοικία και οι (αφόρητες) πιέσεις των δανειστών

Τα σενάρια για την πρώτη κατοικία και οι (αφόρητες) πιέσεις των δανειστών

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά και τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το όριο των 100.000-120.000 ευρώ, η κυβέρνηση καλείται μέχρι την προσεχή Παρασκευή να παρουσιάσει στους δανειστές τις τελικές προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κλιμακώνοντας τις πιέσεις, οι δανειστές διαμηνύουν πως η σχετική έκθεση προόδου, που θα ανακοινώσει η Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να είναι θετική, προκειμένου το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και την υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα στις παρατηρητικές αγορές.

Κυβέρνηση και τράπεζες επεξεργάζονται πυρετωδώς τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας αντικειμενικής αδυναμίας εξόφλησης των δανείων και, ταυτόχρονα, δεν θα κλονίσει την ευστάθεια του πιστωτικού συστήματος.

Στο περιβάλλον αυτό, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η υιοθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών και των δύο σχεδίων που έχουν υποβληθεί, από το ΤΧΣ και την ΤτΕ, για την επίλυση του συνολικού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, λειτουργεί αποτελεσματικά, ώστε όλες οι πλευρές να εγκαταλείψουν την ακαμψία τους και να διολισθήσουν σε ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις. 

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να νομοθετηθούν δύο «κόσκινα», τα οποία θα αποκλείουν από τις νέες ρυθμίσεις τους κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τα σενάρια: 
• βασικό κριτήριο ένταξης πρέπει να είναι το οφειλόμενο ύψος του δανείου, 
•ο πήχης για την αντικειμενική αξία του ακινήτου τοποθετείται στα 120.000 ευρώ,
•ο συνδυασμός και των δύο θα επιτρέψει να διευρυνθούν τα όρια προστασίας σε σπίτια αξίας ακόμα και πολύ πάνω από 150.000 ευρώ, 
•αναφορικά με τα εισοδηματικά όρια για την επιδότηση δόσης, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος το χαμηλό όριο, που διαμορφώνεται στα 21.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα – υπάρχει και η πρόταση για όριο στα 35.000 ευρώ,
•οι τράπεζες δείχνουν σημάδια αποδοχής της διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας,
•συζητείται το ύψος κρατικής επιδότησης της δόσης, αλλά και της οφειλής πάνω από την οποία θα ακολουθεί «κούρεμα». 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σήμερα στον «νόμο Κατσέλη» είναι ενταγμένα δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα