Πλήθος κόσμου απηύθυνε το ύστατο «χαίρε» στη Νίκη Γουλανδρή

Πλήθος κόσμου κατέφθασε χθες το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς προκειμένου να πει το ύστατο «χαίρε» στη ζωγράφο και φιλάνθρωπο Νίκη Γουλανδρή, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 94 ετών

Συγγενείς, φίλοι αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσαν το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού. Μεταξύ αυτών ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ολγα Κεφαλογιάννη και Κωστής Χατζηδάκης, οι πρώην υπουργοί Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Λαλιώτης, Στέφανος Μάνος και Σταύρος Δήμας, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Αννα, η Μιμή Ντενίση, η Νίνα Βλάχου, ο Γιώργος και η Μαρίνα Πατούλη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και πολλοί άλλοι.Η Νίκη Γουλανδρή έγινε διεθνώς γνωστή για τη μάχη της για τη διάσωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Το 1964 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Αγγελο Γουλανδρή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που αποτελεί σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης. Με τη συνεχή υποστήριξη του Αγγελου Γουλανδρή καλλιέργησε το ερευνητικό πνεύμα της και το 1991 επελέγη ως Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Επίσης, διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), γενική γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975-1980) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.