ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Οχι άλλη μία χαμένη ευκαιρία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμιαΑπό τον
Κώστα Κατσαφάδο*

Αρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους τους βουλευτές και τόλμη και υπευθυνότητα. Eχουμε μια ιστορική ευθύνη να προχωρήσουμε σε βήματα που θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο αρχών του καταστατικού μας χάρτη, που θα δείχνουν ότι το Σύνταγμά μας συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου θα αποφασίσει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει και μπορούν να αλλάξουν. Και η επόμενη Βουλή θα κληθεί να καθορίσει το ακριβές περιεχόμενό τους. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει μια ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην Οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού. Συνοπτικά η Ν.Δ. προτείνει:

• Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
• Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόρους για την εκπλήρωση των σκοπών της.
• Περιορισμό των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής, ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.
• Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος, με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.
• Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
• Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών σε όλους τους πολίτες.
• Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.
• Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.
• Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας, με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος.

Να μου επιτρέψετε να σταθώ ιδιαίτερα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Ενα άρθρο που θα έπρεπε να έχει αλλάξει χρόνια, αλλά εξαιτίας ιδεοληψιών και μικροσυντεχνιακών συμφερόντων δεν επιτρέπει στη χώρα μας αυτό που ισχύει σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως, πάντα ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους. Είναι καιρός να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα, ώστε από τη μία να πάψουν τα παιδιά μας να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό και από την άλλη να δώσουμε την ευκαιρία στην οικονομία μας να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους μαθητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα. Εάν δεν πράξουν οι βουλευτές το αυτονόητο, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για άλλα 10 χρόνια. Και θα είναι κρίμα…

*Βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα