Σε εκλογική δίνη μπαίνει η Ισπανία!

Η «δίκη του αιώνα» και η μη στήριξη των Καταλανών στον Σάντσεθ οδηγούν την κυβέρνηση σε πρόωρο τέλος της θητείας τηςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Σε πρόωρες εκλογές -έπειτα από διακυβέρνηση μόλις οκτώ μηνών- ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να οδηγήσει τη χώρα ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την απόρριψη χθες του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο. Ο ίδιος δεν προέβη σε δηλώσεις, αποχωρώντας αμέσως από τη Βουλή μετά τη λήξη της διαδικασίας, όμως κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η εξέλιξη θεωρούνταν σχεδόν αναμενόμενη από τους πολιτικούς αναλυτές, καθώς ο επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας, που διαθέτει μόνο 84 σοσιαλιστές βουλευτές σε σύνολο 350, χρειαζόταν τη στήριξη των καταλανικών κομμάτων για να περάσει τον προϋπολογισμό, την οποία ωστόσο έχασε με την άρνησή του να αρχίσει διάλογο με τους αυτονομιστές, που εξακολουθούν να ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Η ήττα αυτή σημαδεύει το τέλος του ταξιδιού του Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία της κυβέρνησης» είπε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάμπλο Κασάδο, κάνοντας λόγο για μια «ντε φάκτο πρόταση μομφής» εναντίον του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, που και ο ίδιος είχε ανέλθει στην εξουσία χάρη σε μια πρόταση μομφής σε βάρος του πρώην αρχηγού του PP Μαριάνο Ραχόι.

Ο προϋπολογισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη γραμμή του ΡΡ συντάχθηκαν 191 βουλευτές σε σύνολο 350, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos αλλά και τα καταλανικά κόμματα (οι ψήφοι των 17 βουλευτών τους είχαν επιτρέψει την είσοδο του Σάντσεθ στο Μέγαρο Μονκλόα), με αποτέλεσμα το κείμενο του προϋπολογισμού να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία.

Θεωρητικά, ο Σάντσεθ είναι… στριμωγμένος από τις εξελίξεις. Επί του πρακτέου όμως, έχει πάντα την εναλλακτική να παρατείνει τον προηγούμενο προϋπολογισμό και να παραμείνει στην εξουσία έως το τέλος της νομοθετικής περιόδου, το 2020. Τι μέλλει γενέσθαι θα γίνει γνωστό την Παρασκευή. Εως τότε ο Σάντσεθ θα συνεχίσει να βάλλει κατά της Δεξιάς, από την οποία νιώθει πως απειλείται, χρεώνοντάς της συμπόρευση με τους αυτονομιστές λόγω της από κοινού καταψήφισης του προϋπολογισμού, ενώ ΡΡ, Ciudadanos και το ακροδεξιό κόμμα Vox μπορούν να κάνουν σχέδια για την επομένη των εκλογών, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι σε θέση να σχηματίσουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα