Συμβιβαστική λύση για τον Nord Stream 2 από τις Βρυξέλλες

Τελικά βρέθηκε η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου……που διέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου, σε μια εξέλιξη που θεωρείται ότι θα περιπλέξει τη λειτουργία του μελλοντικού ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο 2017 πρότεινε την τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το φυσικό αέριο, ώστε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες στους αγωγούς που εισέρχονται στην Ενωση με αυτούς που εφαρμόζονται στις διευρωπαϊκές υποδομές: διαφάνεια τιμών, πρόσβαση στις υποδομές ή ακόμη διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε παρόχους και διαχειριστές του δικτύου.

Επειτα από περισσότερο από έναν χρόνο λοιπόν, πρόοδος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη διαμόρφωση κοινού κειμένου που παρουσιάστηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, επί του οποίου και συμφώνησαν οι 28 την περασμένη Παρασκευή. Γεγονός το οποίο επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είχε εκφράσει τη θέση του επί της προτάσεως ήδη από τον Απρίλιο 2018.

Η πρόταση της Κομισιόν θεωρήθηκε έκφραση της βούλησης για καλύτερη πλαισίωση του σχεδίου της Gazprom για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, το οποίο επικρίθηκε στους κόλπους της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, το σχέδιο της Gazprom έθετε υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. και την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τελικά την ικανοποίηση για τη συμφωνία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα