Η αύξηση του κατώτατου «σβήνει» τις τριετίες!

Η Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε χθες το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για το οριστικό τέλος των επιδομάτωνΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Χωρίς επιδόματα τριετιών θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για τον χρόνο προϋπηρεσίας που έχουν συμπληρώσει από τις 15 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά. Το γεγονός αυτό μειώνει κατά πολύ τα οφέλη από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού για την πλειονότητα των περίπου 2.000.000 μισθωτών.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Νάσου Ηλιόπουλου, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» (την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019). Η εγκύκλιος με την οποία θα καθοριστεί το πλαίσιο για τις τριετίες αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οπως, άλλωστε, έχει προκύψει από τις αναλύσεις της έγκυρης επιστημονικής έκδοσης, του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας (ΔΕΝ) και της ΕΝΥΠΕΚΚ επί της υπουργικής απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου, τα επιδόματα τριετιών για την προϋπηρεσία που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Φεβρουαρίου 2012 και μετά θα συνεχίζουν να μην καταβάλλονται.

Με βάση τους μνημονιακούς νόμους οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, τα επιδόματα αυτά (10% του κατώτατου μισθού και στο 5% του κατώτατου ημερομισθίου) έχουν «παγώσει» στη 14η Φεβρουαρίου 2012 και θα παραμείνουν έτσι μέχρις ότου η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 10%.

Μόνο έως το 2012

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά 10% και 5% των τριετιών, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα υπολογίζονται στα νέα ποσά των 650 ευρώ και 29,04 ευρώ, αντίστοιχα, μόνο για προϋπηρεσία που συμπληρώθηκε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου ’12.

Επίσης, σιωπηρώς, έχει καταργηθεί από το 2012 το επίδομα γάμου (10% προσαύξηση). Το εν λόγω επίδομα, μετά και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, θα συνεχίσει να μην αποδίδεται, επί της ουσίας δηλαδή μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο.

Θετικό είναι το γεγονός ότι μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με ρύθμιση που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα αναπροσαρμοστεί από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μεικτά και η αμοιβή για όσους εντάσσονται στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Ανάλογη αναπροσαρμογή θα έχει και η επιδότηση των εισφορών προς τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα προγράμματα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα