Τα βρήκαν για τα «κόκκινα» δάνεια τράπεζες – κυβέρνηση

Πώς διαμορφώνονται τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίαςΣε ένα δυσμενέστερο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, των «κόκκινων» δανειοληπτών συμφωνήσαν αργά χθες κυβέρνηση και τραπεζίτες. 

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα κριτήρια υπαγωγής στον νέο νόμο συμφωνήθηκαν σε ύψος υπολοίπου δανεισμού του οφειλέτη στα 130.000 ευρώ (καθαρή οφειλή χωρίς τόκους και προσαυξήσεις) και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στα 250.000 ευρώ.

Τα κριτήρια

Τα δύο κριτήρια θα ισχύουν παράλληλα και συμπληρωματικά, αλλά πρώτα θα εξετάζεται το ύψος του δανείου και κατόπιν η αξία της πρώτης κατοικίας. Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Σημαντικό είναι ότι δίνεται δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας και για τους επιτηδευματίες που έχουν λάβει δάνειο με προσημείωση της πρώτης κατοικίας τους. Εξάλλου:

• Παραχωρείται επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έως και 25 χρόνια με ηλικιακά κριτήρια και με χαμηλότερο από το ισχύον επιτόκιο.

• Το «κούρεμα» θα είναι εξατομικευμένο και όχι καθολικό για όλους.

• Το κράτος επιδοτεί τη δόση. Το ύψος της επιδότησης και το τίμημα που καταβάλλει ο οφειλέτης συνδέεται με την ικανότητα αποπληρωμής με βάση την περιουσία του και το μέσο κόστος διαβίωσης. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το οριοθετεί σε 1.558,67 ευρώ για νοικοκυριά ενός ατόμου κάτω από 65 έτη και σε 2.177,19 ευρώ για ζευγάρι δίχως τέκνα.

• Για να «μαλακώσουν» οι τράπεζες θα λάβουν ετησίως 50.000.000 ευρώ καθεμιά από το κράτος μέσω της επιδότησης δόσης με προοπτική να φθάσει τα 300.000.000 ευρώ.

• Ολα τα δάνεια θα ενταχθούν σε κοινή πλατφόρμα με σκοπό να αποφευχθούν οι μακρόσυρτες διαδικασίες της Δικαιοσύνης και ο συμβιβασμός να γίνεται εξωδικαστικά. Αυτό, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, από τεχνικής πλευράς σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μια «ατομική μερίδα» για κάθε οφειλέτη. Χωρίς περιουσιολόγιο, όμως, θα είναι δύσκολο να καταγραφούν σε ατομικούς φακέλους ακίνητα, εισοδήματα, μετοχές, καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

• Εντάσσονται και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση κύρια κατοικία και αφορούν δάνεια περίπου 1,7 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, περίπου 250.000 νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη. Από αυτά, 160.000 νοικοκυριά δανείστηκαν έως 50.000 ευρώ για ακίνητα αξίας 3,9 δισ. ευρώ, ενώ δάνεια έως 100.000 ευρώ, συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, έλαβαν 64.000 νοικοκυριά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα