Μέγα φιάσκο με το Κτηματολόγιο! Μόλις το 1,5% έκανε δήλωση

Τινάζεται στον αέρα η διαδικασία. Βέβαιη η παράταση.

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σε φιάσκο αναμένεται να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια η κτηματογράφηση των ορεινών και αγροτικών περιοχών της χώρας, αν δεν παραταθούν οι προθεσμίες και δεν υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στο Κτηματολόγιο, με τη μέση συμμετοχή στις περιοχές που «τρέχει» η διαδικασία να μην ξεπερνά το 1,5%! Η οικονομική συγκυρία, η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και η χαμηλή αξία πολλών ακινήτων συνιστούν τις βασικές αιτίες αδιαφορίας των πολιτών, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών να επισημαίνει ότι στην περίπτωση που η συμμετοχή των πολιτών δεν πλησιάσει το 50%, ουσιαστικά δεν θα «υπάρχει» κτηματολόγιο. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Καλογιαννάκης υπογράμμισε ότι η Ελληνικό Κτηματολόγιο βρέθηκε απροετοίμαστη στην υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα, η έναρξη της περιόδου δηλώσεων Κτηματολογίου έγινε χωρίς την αναμενόμενη καμπάνια προώθησης από τον αρμόδιο φορέα, με συνέπεια οι πολίτες να μην έχουν ενημερωθεί. Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις δηλώσεις Κτηματολογίου, ενώ ακόμα δεν ξεκίνησε η λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων για ετεροδημότες στην Αθήνα, παρότι η υποβολή δηλώσεων έχει αρχίσει από τα μέσα Νοεμβρίου.

Καμπανάκι

«Χτυπάμε το καμπανάκι στον φορέα υλοποίησης του Κτηματολογίου και στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να παραταθεί με νομοθετική πρωτοβουλία η συλλογή των δηλώσεων πέραν του συνηθισμένου διαστήματος (έξι μήνες), λόγω της υστέρησης του φορέα υλοποίησης να ανταποκριθεί έγκαιρα στα αυτονόητα» σημείωσε ο κ. Καλογιαννάκης. Πρότεινε, επίσης, να υπάρξει άμεσα νομοθετική αλλαγή, ώστε η επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία να απαιτεί λιγότερα έγγραφα και να αρκεί η προσκόμιση ενός, όχι πρόσφατου, Ε9. Οπως εξήγησε, στις περιοχές που υλοποιείται τώρα το έργο, αρκετά ακίνητα είναι μοιρασμένα «διά λόγου» και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερα για ακίνητα που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα, κυρίως αγροτεμάχια, είναι υπερβολικά δύσκολο να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου.

----

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ασόβαρο κράτος

Τελικά, αυτό το κράτος ξυπνά και κοιμάται με τη σκέψη πώς θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες του. Προφανώς τους θεωρεί υπηκόους μιας αόρατης φεουδαρχίας και όχι μιας σύγχρονης δημοκρατίας.

Οσα συμβαίνουν με το Εθνικό Κτηματολόγιο επιβεβαιώνουν την κουλτούρα αυτής της Πολιτείας. Τι θα έκανε ένα σοβαρό κράτος εν έτει 2019; Θα κατέγραφε τις περιουσίες των πολιτών του μόνο του, μια και αυτές βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Στη συνέχεια θα διασταύρωνε τις διπλοεγγραφές και έπειτα θα καλούσε μόνο τους πολίτες που είχαν περιουσίες οι οποίες αμφισβητούνταν. Τόσο απλά. Αλλά εδώ ο δυνάστης θέλει να κάνει τους πολίτες να τρέχουν, να ξοδεύονται και να μη βγάζουν άκρη.

Το χειρότερο, να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ επί χρόνια για περιουσίες που μπορεί στο τέλος να χάσουν. Είναι σοβαρό κράτος αυτό;

Ν. Ελευθερόγλου

----

Οι υποθηκοφύλακες καταγγέλλουν απαράδεκτα σφάλματα και παραλείψεις

Αναρίθμητα και απαράδεκτα σφάλματα και παραλείψεις του Κτηματολογίου και των ανάδοχων μελετητών του καταγγέλλει η Ενωση Αμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με τη λειτουργία του ενιαίου Οργανισμού Κτηματολογίου επισημαίνει πως στην παρούσα φάση της κτηματογράφησης του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων παραμεθόριων περιοχών, η ολοένα αυξανόμενη υπερπληθώρα των λαθών των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο αποτελεί τη σοβαρότερη τροχοπέδη για τις συναλλαγές. «Πολίτες με νόμιμα μεταγεγραμμενους τίτλους καλούνται, είτε έναντι του κτηματολογικού γραφείου είτε έναντι των δικαστηρίων, να αποδείξουν από την αρχή τα ήδη μεταγεγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο και κατοχυρωμένα δικαιώματά τους έναντι τρίτων διεκδικητών ή καταπατητών και, μάλιστα, υπό την απειλή της οριστικής και αναπότρεπτης απώλειας της ακίνητης περιουσίας τους, δηλαδή μίας πρωτοφανούς δήμευσης της ιδιοκτησίας τους» αναφέρουν οι άμισθοι υποθηκοφυλάκες, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του N. 4512/2018, υποστηρίζοντας ότι δρομολόγησε το πρωτοφανές -χωρίς εκκαθάριση- κλείσιμο της εταιρίας του κτηματολογίου ΕΚΧΑ Α.Ε. και την ίδρυση ενός ενιαίου Οργανισμού Κτηματολογίου υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος. 

«Σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικά περιβάλλον, στο οποίο η ασφάλεια των συναλλαγών απειλείται άμεσα, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι, σε πείσμα των καιρών και των πονηρών βουλήσεων και παρότι η κατάργησή μας έχει ήδη ψηφιστεί, εμείς εξακολουθούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ελέγχοντας και καταχωρίζοντας τις εισερχόμενες πράξεις και εκδίδοντας τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Αυτό που αρνούμαστε να ανεχθούμε πλέον είναι να αποτελούμε τον κυματοθραύστη ενός αποτυχημένου Οργανισμού Κτηματολογίου, αντιμετωπίζοντας καθημερινά το αυξανόμενο και δικαιολογημένο μένος των πολιτών για τα άπειρα λάθη της κτηματογράφησης, για τα οποία ωστόσο ουδόλως ευθυνόμαστε» καταλήγει η ανακοίνωση.