Τριμερής για τη Συρία, με «αφεντικό» τον Πούτιν!

Ο Ρώσος πρόεδρος «τράβηξε το αυτί» του Ερντογάν για τη ζώνη ασφαλείας και τους τρομοκράτες στην ΙντλίμπΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα 

Με διάθεση συνεργασίας, προτάσσοντας την πολιτική λύση στη Συρία και δεσμευόμενοι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας η τριμερής σύνοδος Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας. Δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν προειδοποίησε την Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία χωρίς τη συγκατάθεση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και όταν αναφέρθηκε στην παρουσία τρομοκρατών στην Ιντλίμπ, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Ερντογάν, Ροχανί και Πούτιν, με οικοδεσπότη τον τελευταίο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαγιάτ-Ταχρίρ-αλ-Σαμ να αυξήσει την επιρροή της στην Ιντλίμπ, επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εξουδετερώσουν την Αλ Νούσρα και συμφώνησαν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη συγκεκριμένη επαρχία.

Πραγματικότητα

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνόδου, Μόσχα, Τεχεράνη και Αγκυρα απέρριψαν κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας πραγματικότητας στην περιοχή με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ τόνισαν ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή θα είναι «ένα βήμα προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

O Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, τόνισε ότι το τοπίο αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία παραμένει ασαφές, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι «η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής δεν είναι χρήσιμη» και πως «η Αμερική πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της στη Μέση Ανατολή».

Και οι τρεις πλευρές συμφώνησαν, τέλος, ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία οι συνθήκες για τον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων. Επειτα από πρόσκληση του «σουλτάνου», η επόμενη τριμερής σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στην Αγκυρα για τους S-400, ενώ την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως λίστα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την ενδεχόμενη απόκτηση του οπλικού συστήματος προβλέπεται στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2019.

Αμερικανικό «μυστικό πρόγραμμα» κατά των Ιρανικών πυραύλων

 Στο μεταξύ, δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι ο Λευκός Οίκος διαθέτει «μυστικό πρόγραμμα» που στοχεύει στο σαμποτάζ των ιρανικών πυραύλων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι αξιωματούχοι, εξαιτίας του συγκεκριμένου προγράμματος δύο πολύ πρόσφατες εκτοξεύσεις δορυφόρων, τις οποίες επιχείρησε η Ισλαμική Δημοκρατία, απέτυχαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά.   

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα