Στα ύψη πάλι οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Υπερβολική αύξηση (20,3%) στο φυσικό αέριο«Φωτιά» πήραν για ακόμα έναν μήνα οι τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με μια σειρά από προϊόντα, που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η πατάτα, η τιμή της οποίας αυξήθηκε κατά 33,8%, και τα νωπά λαχανικά, τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 31,2%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές των γαλακτοκομικών και των αβγών (2,4%), των πουλερικών (1,1%), των χυμών φρούτων (4,4%), του ψωμιού και των δημητριακών (0,6%) αλλά και του καπνού (1,9%). 

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και για να ζεσταθούν. Ειδικά όσοι έχουν εγκαταστήσει σύστημα φυσικού αερίου κλήθηκαν να το πληρώσουν κατά 20,3% ακριβότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018.

Πιο ακριβά

Επίσης, ακριβότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα τα φαρμακευτικά προϊόντα (2,2%), η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (0,9%), οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,3%), τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα κυλικεία (0,7%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 15%, κατέγραψε τον Ιανουάριο η τιμή του ελαιολάδου, ενώ πτωτικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κινήθηκαν επίσης οι τιμές των διατηρημένων ή επεξεργασμένων λαχανικών (3,2%), των αλλαντικών (4,3%), του χοιρινού (2,7%) και των αλκοολούχων ποτών (1,2%).

Επίσης, φθηνότερα ήταν τον προηγούμενο μήνα οι οικιακές συσκευές και επισκευές (2,2%), ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός – υπολογιστές – επισκευές (7,5%) και τα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (4%).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα