Η ΝΕΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ

Η ψήφος των αποδήμων θα καταργούσε τη μετριοκρατίαΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

O «Iός» της «Εφημερίδας των Συντακτών» μού κάνει την τιμή να με αναδεικνύει ως ιδεολογικό «αντίπαλό» του. Στο παρελθόν μού χάρισε τον τίτλο «Γεράκι της Θράκης», επειδή προειδοποίησα για τη στάση του κόμματος DEB στην περιοχή. Επειτα «ξεκοκάλισε» το βιβλίο μου για τον Κώστα Καραμανλή, για να αποδομήσει την πτώση του από την εξουσία λόγω της σύγκρουσής του με κέντρα των ΗΠΑ και να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι πρόκειται περί «εικονικού αντιαμερικανισμού» (ενώ στην Ελλάδα το μονοπώλιο του αντιαμερικανισμού το έχουν αυτοί που το πρωί κάνουν διαδηλώσεις στην πρεσβεία και το βράδυ μπαίνουν σε αυτήν… από την είσοδο της Δορυλαίου).

Τελευταίο κρούσμα, η προσφυγή του σε μια φράση του βιβλίου μου, για να θεμελιώσει το επιχείρημά του κατά της ψήφου των αποδήμων. Επειδή εκτίμησα ότι συνέπεια της παροχής ψήφου στους αποδήμους θα ήταν «η αλλαγή των βασικών συσχετισμών της Μεταπολίτευσης». Αποφάσισα να απαντήσω με γεγονότα – και οι αθρόες εγγραφές μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους της Α’ Αθηνών ήταν μια ωραιότατη αφορμή.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν… αμηχανία. Χθες, οι φίλοι στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χαρακτήριζαν «προπέτασμα καπνού» τα δημοσιεύματα της «Εστίας». Στη δική μου αντίληψη, όμως, άλλοι… έγιναν καπνός, τώρα που κλήθηκαν να εξηγήσουν γιατί πολίτες των οποίων οι γονείς δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν φορoλογούνται στην Ελλάδα, δεν έχουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα δύνανται να έχουν λόγο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά πολίτες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, έχουν περιουσία στην Ελλάδα, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα δεν έχουν λόγο. Επειδή οι απόδημοι είναι παγκόσμιοι πολίτες προφανώς δεν καταλαβαίνουν γιατί απαγορεύονται τα μη κρατικά ΑΕΙ στην πατρίδα μας και γιατί κυκλοφορούν ελεύθεροι τρομοκράτες στους τόπους όπου διέπραξαν εγκλήματα. Προφανώς θα επηρέαζε την ψήφο τους η στάση των κομμάτων.

Αλλά, σοβαρά τώρα, αυτή είναι η κύρια στόχευση της παροχής ψήφου στους αποδήμους; Απορώ πώς άνθρωποι που θεωρούν εαυτούς προοδευτικούς δεν το καταλαβαίνουν. Η εμπλοκή των απόδημων Ελλήνων μέσω και της ψήφου στις δημόσιες υποθέσεις της πατρίδας μας θα ανοίξει την επετηρίδα και θα μπολιάσει το έθνος με νέες δημιουργικές δυνάμεις. Στον πολιτισμό, στις επιστήμες, στην πολιτική, στα γράμματα, παντού. Η Αριστερά δεν έχει απλώς πρόβλημα με την ψήφο των αποδήμων – έχει πρόβλημα με τον «πλούτο» τους. Γιατί έδιωξε όλους τους Ελληνες καθηγητές σε ξένα ΑΕΙ από τα Συμβούλια Διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ; Γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι στον διεθνούς φήμης επιστήμονα της ΝΑSA Σταμάτη Κριμιζή; Την ψήφο τους φοβήθηκε; Οχι βέβαια. Τη νέα επετηρίδα φοβήθηκε. Την κατάργηση της μετριοκρατίας φοβήθηκε. Διότι η μετριοκρατία διασφαλίζει την κυριαρχία της Αριστεράς στα μεταπολιτευτικά κάστρα της.

Βεβαίως, όταν το ταμείον είναι μείον, τότε η Αριστερά και ο πρωθυπουργός της ανακαλύπτουν την oμογένεια και την παρακαλούν να επενδύσει στην Ελλάδα. Η ψήφος τους «μυρίζει», τα δολάρια όχι! Θέλω να παρακαλέσω τους φίλους του «Ιού» το εξής: μην προκαλείτε. Η πατρίδα μας δεν έχει ανάγκη από διχασμό. Και -τέλος- μην ακούω ανόητες θεωρίες ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν λόγο στα πολιτικά πράγματα κάποιοι που δεν ζουν εδώ και δεν υφίστανται τις συνέπειες! Τα μάτια τους και τα αυτιά τους είναι διαρκώς «κολλημένα» στην πατρίδα. Τις δε συνέπειες της πολιτικής -τη στιγμή που επί δέκα χρόνια ντρέπονταν να λένε ότι είναι Ελληνες και έκρυβαν την καταγωγή τους- τις πλήρωσαν και οι ίδιοι! Μην ξαναχρησιμοποιήσετε, λοιπόν, αυτό το επιχείρημα. Μην τους προσβάλλετε άλλο. Αρκετά!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα