Προκλητική δήλωση Ράμα για αλλαγή των συνόρων!

Θυμήθηκε ξαφνικά την αναφορά Κοτζιά περί εκκρεμοτήτων με την ΑλβανίαΤην εθνικά περίεργη δήλωση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αμέσως μετά την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών το περασμένο καλοκαίρι είχε προαναγγείλει ότι «θα λύσω και τις εκκρεμότητες με Αλβανία πριν πάω διακοπές», επανέφερε στη μνήμη όλων η πρωτοφανής και προκλητική δήλωση του Εντι Ράμα, ο οποίος ενέπλεξε χθες ευθέως την Ελλάδα σε συνολική αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων του Κοσόβου με τη Σερβία και αφού προηγουμένως θρασύτατα υποστήριξε ότι «το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας», πρόσθεσε ότι συζητά με την ελληνική πλευρά θέματα που αφορούν τον καθορισμό των συνόρων (!), βάζοντας «μπουρλότο» και προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα. «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε ο Ράμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που όμως δεν διαφωτίζει το τι ακριβώς συζητούν οι δύο πλευρές από την περίοδο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών» τόνιζαν διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ. «Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21 Μαρτίου 1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν τον σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφιστάμενων συνόρων και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Ν.Δ. διά του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου. «Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα, πρώτον, εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων και, δεύτερον, ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ο Ράμα προκαλεί ασύστολα, ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος περιορίστηκε να προαναγγείλει την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο μέχρι το καλοκαίρι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα