Στον δρόμο πολίτες που διεκδικούν… οξυγόνο!

Διαμαρτυρία για τη δυσοσμία στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Ο δήμαρχος μαζεύει υπογραφές για διεθνή ευαισθητοποίησηΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Στους δρόμους βγήκαν κάτοικοι του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου για να βρουν το… οξυγόνο τους, διεκδικώντας από τους αρμόδιους φορείς να αποκαλύψουν αρχικά τι ευθύνεται για την έντονη δυσοσμία που υπάρχει στην περιοχή εδώ και χρόνια και αφετέρου να αποδοθούν ευθύνες. Κρατώντας πανό, στο οποίο έγραφαν μεταξύ άλλων «Εξω τα φουγάρα του θανάτου», απλοί πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, φορώντας μάσκες, συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό δημαρχείο του Ελευθέριου Κορδελιού και στη συνέχεια απέκλεισαν την οδό Μοναστηρίου, δηλώνοντας σε κάθε τόνο πως «δεν πάει άλλο» και ότι η βρόμα και η δυσοσμία στην περιοχή είναι πλέον ανυπόφορες.

Την ώρα που ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στις εισαγγελικές Αρχές της πόλης, οι κάτοικοι της περιοχής παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κίνησης κατοίκων «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» Στέλιο Δημητριάδη, το πρόβλημα της ρύπανσης και της δυσοσμίας στην περιοχή είναι χρόνιο.

Ο εντοπισμός

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν κοινοποιεί τα αποτελέσματα του προγράμματος μέτρησης ρύπων και εντοπισμού προέλευσής τους, αποδίδοντάς το στο ότι διανύεται προεκλογική περίοδος, και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, έχουν ήδη απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η υπομονή και η ανοχή των κατοίκων δοκιμάζονται καθημερινά, οι επιπτώσεις στην υγεία από τη μακρόχρονη έκθεση σε τοξικούς ρύπους συνεχώς αυξάνονται, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται, ενώ κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει μεριμνήσει ουσιαστικά έως τώρα για τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την αναθεωρημένη συνθήκη SEVESO III» αναφέρει η κίνηση σε ανακοίνωσή της. «Δεν επιτρέπεται η υγεία και η ζωή χιλιάδων κατοίκων να εξαρτώνται από συμφέροντα, τακτικισμούς, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσχηματικές ενέργειες μόνο για το θεαθήναι» γράφουν, μεταξύ άλλων, οι πολίτες στην ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας, όπως δηλώνει στη «δημοκρατία», έχει ήδη συγκεντρώσει ικανοποιητικό αριθμό υπογραφών στα ΚΕΠ, στο δημαρχείο και στα δημοτικά καταστήματα, και είναι έτοιμος να καταθέσει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπάρξει διεθνής ευαισθητοποίηση για το θέμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα