Οι αντιδράσεις έφεραν αυτοψία στα δύο νέα λατομεία Ωραιοκάστρου

Μπορεί ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, στην τελευταία ανακοίνωσή του αναφορικά με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να εγκρίνει……την επέκταση της λατομικής δραστηριότητας στην κοινότητα του Μεσαίου κατά 250 στρέμματα, να έριχνε τα βέλη του κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, ωστόσο τον ακολούθησε στην αυτοψία που έκανε ο τελευταίος στην περιοχή το πρωί του Σαββάτου.
Ο κ. Φάμελλος επισκέφτηκε την περιοχή μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση δύο νέων λατομείων, των ΝΙΚΗΣ και ΚΥΨΕΛΗΣ.

Αποκάλυψε ότι προηγήθηκε έλεγχος στο λατομείο, που ήδη λειτουργεί, από κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Μεταλλείων. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο ασχολήθηκε και με τα θέματα των ρηγματώσεων, των θορύβων και της σκόνης, που προκαλούνται λόγω της λατομικής δραστηριότητας. Επίσης, όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Φάμελλος, είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (2017-2018) ακόμα δύο έλεγχοι στο ίδιο λατομείο.

Αναφερόμενος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ενημερωτικό φάκελο με όλο το ιστορικό της λατομικής περιοχής, με χάρτες, διοικητικές πράξεις, καθώς και τις αδειοδοτήσεις τόσο της υφιστάμενης λατομικής δραστηριότητας LAFARGE (πρώην ΑΤΛΑΣ) όσο και των δύο νέων λατομείων. Μάλιστα, ζήτησε και από τον κ. Γαβότση πλήρη φάκελο, προκειμένου το ΥΠΕΝ να «ξεσκονίσει» όλα τα νομικά έγγραφα που αφορούν την τελευταία 25ετία σχετικά με το ποιος και τι αποφάσεις πήρε, ποιος και πότε έκανε προσφυγές, αν και ποιος ευθύνεται για οτιδήποτε.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της διοίκησης, ότι δηλαδή δεν της κοινοποιήθηκαν οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός ήταν κάθετος και κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι η διοίκηση όφειλε να παρακολουθεί και τη Δι@υγεια και τον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ, στον οποίο αναρτώνται οι Αποφάσεις Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης επέμεινε ότι ουδέποτε έλαβαν τόσο ο δήμος όσο και η ΠΚΜ την απόφαση έγκρισης της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα δύο νέα λατομεία στο Μεσαίο. Είπε, επίσης, ότι ο δήμος θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα