Ιερέας βγάζει λάδι σκέτο… ποίημα!

Κληρικός, αστυνομικός και βραβευμένος ελαιοπαραγωγός, ο π. Βασίλειος Ρούσσας συνδυάζει με επιτυχία τρεις διαφορετικές ιδιότητεςΑπό τον 
Σωτήρη Λέτσιο

Διαπρέπει καθημερινά, με τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου, στην τήρηση της τάξης και του νόμου, συγχρόνως όμως και στην άψογη άσκηση των ιερατικών καθηκόντων του. Αναφερόμαστε στον π. Βασίλειο Ρούσσα, στο πρόσωπο του οποίου συνδυάζονται αρμονικά -εδώ και χρόνια- οι ιδιότητες του ιερέα, του αστυνομικού και του επιτυχημένου ελαιοκαλλιεργητή! Μάλιστα, για τις δραστηριότητές του στον ελαιοπαραγωγικό τομέα τιμήθηκε το 2018 με το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό London International Olive Oil Competition 2018. 

Κάθε άλλο παρά τυχαία έφτασε σήμερα έως αυτό το σημείο, αφού για όλα αυτά ο ίδιος μόχθησε και επέμενε στους στόχους που από την αρχή είχε θέσει. O π. Βασίλειος γεννήθηκε στην Αρτα το 1982. Εζησε τα περισσότερα από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό της μητέρας του, το Νεοχώρι Αρτας, όπου τελείωσε και τις εγκύκλιες σπουδές του το 2000. Εισήλθε έπειτα από πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2001 εισήλθε στη Σχολή Αστυφυλάκων στα Γρεβενά. Το 2003 αποφοίτησε από τη σχολή και τοποθετήθηκε οργανικά στο Β΄ Α.Τ. στο Αιγάλεω. Το 2004 υπέβαλε εκ νέου μηχανογραφικό και εισήχθη στη Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2010 μετατέθηκε στο Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας, ενώ το 2011 πήρε το πτυχίο Θεολογίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2013 χειροτονήθηκε διάκονος. Ακολούθησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 η εις πρεσβύτερον χειροτονία του και η τοποθέτησή του στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Καμαρίνας Πρεβέζης. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν συνδυάζονται εύκολα η ιεροσύνη και τα αστυνομικά καθήκοντα. Απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και πάνω απ’ όλα διάκριση στο πώς θα μιλήσεις και πώς θα συμπεριφερθείς σε ανθρώπους που σε προσεγγίζουν ξεκάθαρα βλέποντας απέναντί τους έναν αστυνομικό και μόνον αυτό» δηλώνει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Βασίλειος, ο οποίος σήμερα υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Πρεβέζης και, συγκεκριμένα, στο Γραφείο Αστυνόμευσης. Ως προς τις ιδιαιτερότητες αυτής της θέσης, ο π. Βασίλειος αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή ο ρόλος μου είναι να διεκπεραιώνω υποθέσεις στις οποίες έχουν επιληφθεί οι συνάδελφοί μου. Αρα έρχομαι ελάχιστα σε επαφή με τον κόσμο. Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να θιγεί οποιοσδήποτε και να γίνω έτσι αφορμή να αρχίσουν σχόλια που θα θίγουν και την ιεροσύνη» καταλήγει ο π. Βασίλειος.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειάς του σχετικά με την απόφασή του να γίνει ιερέας. «Χρειάστηκε απλώς να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα κοινού βίου με τη σύζυγό μου για να καταλάβω, εγώ πρωτίστως, πού υστερώ πνευματικά και, δεύτερον, να εξετάσω σε πραγματικές συνθήκες αν θα μπορούσα να γίνω ουσιαστικά ένα με τον άνθρωπο με τον οποίο από κοινού επιλέξαμε να κρατιόμαστε χέρι χέρι σε όλη μας τη ζωή».

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Ανεξίτηλη παραμένει έως σήμερα στη μνήμη του η στιγμή που ανέλαβε πρώτη φορά τα ιερατικά του καθήκοντα: «Τοποθετήθηκα από τον Μητροπολίτη μου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο σε ένα μικρό χωριό των περίπου 100 ανθρώπων, στην Καμαρίνα Ζαλόγγου. Οι νέοι άνθρωποι στο χωριό είναι πολύ λίγοι δυστυχώς, αλλά ο πρωταρχικός στόχος για μένα είναι να ενσταλάξω στις καρδιές των ενοριτών μου την ανάγκη να θέλουν να βρίσκονται ψυχή τε και σώματι στο ύψιστο μυστήριο που παρέδωσε σε εμάς ο Χριστός, τη θεία λειτουργία. Αυτό το τονίζω επειδή η ενορία μου είχε να δει ιερέα τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές πολλές δεκαετίες πίσω!»

Οπως λέει, «η πιο συγκινητική στιγμή που έχω νιώσει έως τώρα ως ιερέας ήταν όταν διάβασα στους ενορίτες μου, αντί κηρύγματος, ένα γράμμα ενός θεραπευμένου λεπρού -που διετέλεσε τρόφιμος στη Σπιναλόγκα-, στο οποίο περιγράφει την ποιότητα του ιερέως, του π. Χρυσάνθου, που πήγε στο νησί να τους διακονήσει. Το γράμμα αυτό συμπεριλαμβανόταν στο βιβλίο “Αγιος Νικηφόρος ο λεπρός”, το οποίο συνέγραψε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος».

Το 2018 απέσπασε το χρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό στο Λονδίνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ο π. Βασίλειος συνδυάζει εδώ και χρόνια την ιδιότητα του ελαιοκαλλιεργητή. Από τους γονείς του παρέλαβε έναν μικρό ελαιώνα 10 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο Νεοχώρι Αρτας, κοντά στις εκβολές του Αράχθου, εντός της ζώνης προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους πουλιών της Μεσογείου, ο οποίος προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR ως Υγροβιότοπος Διεθνούς Σημασίας.

«Μπροστά σε αυτό το κάλλος της φύσης και έχοντας ως γνώμονα την υγεία των ανθρώπων που προμηθεύονταν ελαιόλαδο από εμάς, αλλάξαμε την καλλιέργεια σε βιολογική. Μελέτησα και με απασχόλησαν ιδιαίτερα τα προβλήματα γύρω από την αειφορία του οικοσυστήματος και την ποιότητα του ελαιολάδου» αναφέρει ο π. Βασίλειος και συμπληρώνει: «Ως επιστέγασμα της παραπάνω προσπάθειας ήταν το χρυσό βραβείο για την ποιότητα του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου μας (Ποίημα-Poiema) για το έτος 2018 από τον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που έλαβε χώρα στο Λονδίνο».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ο π. Βασίλειος δεν κρύβει επίσης την αισιοδοξία του σχετικά με το μέλλον και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να επέλθουν.
«Παντού μπορεί να έρθει βελτίωση (Αστυνομία, Εκκλησία και αλλού) αλλάζοντας πράγματα, αλλά πρωτίστως εκεί που πρέπει να εστιάσει καθένας μας ξεχωριστά είναι ο εαυτός μας. Αυτόν έχουμε στα χέρια μας, αυτόν θα παραδώσουμε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Αν αλλάξουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να μοιάζει λίγο περισσότερο στον Χριστό, που θα πρέπει να είναι και το πρότυπό μας, τότε θα βελτιωθεί και καθετί μέσα στο οποίο είμαστε ενταγμένοι».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα