Τριγμοί μετά τις μετεγγραφές των «ορφανών» του Γιωργάκη

Χάσμα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Σε βαρύ κλίμα η χθεσινή ορκωμοσία στο προεδρικό των νέων μελών της κυβέρνησηςΙσχυροί τριγμοί, που προμηνύουν σεισμικές δονήσεις πολλών Ρίχτερ, καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις μετεγγραφές των δύο «ορφανών» του ΓΑΠ, διευρύνοντας το ήδη υπαρκτό χάσμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου. 

Σε αυτό το βαρύ κλίμα ορκίστηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο Θάνος Μωραΐτης, ως υφυπουργός Υποδομών, και ο Αγγελος Τόλκας, ως υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επισήμως υπουργός των Εξωτερικών είναι από χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Σία Αναγνωστοπούλου ορκίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας υφυπουργός Εργασίας στη θέση του Νάσου Ηλιόπουλου και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, στη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους τα νέα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν το πρωτόκολλο διορισμού τους και ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. «Αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας» δήλωσε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Θάνος Μωραΐτης προσερχόμενος στο Προεδρικό.

Την ίδια ώρα, όμως, οι κομματικές γραμμές βράζουν κυριολεκτικά για τη ραγδαία πασοκοποίηση. Ενδεικτική του μεγάλου εκνευρισμού που επικρατεί στο κόμμα ήταν η παρέμβαση του διευθυντή της «Αυγής» Αγγελου Τσέκερη στη στήλη του «Επισημάνσεις» που αναπαρήγαγε ο Γιώργος Κυρίτσης στα social media. «Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων.

Ειρωνείες

Ηδη η Moody’s μάς αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ ΒΒ σε ΠΑΣΟΚ ΒΒ+» έγραψε ο άλλοτε υπεύθυνος Επικοινωνίας του Μαξίμου και στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, με ειρωνική διάθεση, αφήνοντας σύξυλους τους πάντες.

Πυροσβεστικά παρενέβη ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, κάνοντας όμως χειρότερα τα πράγματα, καθώς χαρακτήρισε τις κομματικές αντιδράσεις… φοβικές. «Οι αντιδράσεις είναι εύλογες. Πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι εκπλήσσονται και αντιδρούν φοβικά» είπε ο υπουργός Επικρατείας. «Λάδι στη φωτιά» έριξε ο Γιάννης Μπαλάφας, που θεωρείται από τους αυλικούς του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιώργο Παπανδρέου. Ερωτηθείς αν είναι «καλοδεχούμενος και ο Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε: «Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ των συγκλίσεων και συνεργασιών με μια ευρύτατη γκάμα δυνάμεων».

Συγχωροχάρτι, πάντως, στον Μωραΐτη έδωσε ο Τέρενς Κουίκ για όσα έλεγε στο παρελθόν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλωσόρισε στην «κοινή προσπάθεια».

Και φθηνό χιούμορ από τον Αλ. Τσίπρα με τους θρησκευομένους

Τα «ορφανά» του Γιώργου Παπανδρέου, που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να κλείσει τις «τρύπες» στην κυβέρνησή του, θέλησαν να… διαχωρίσουν τη θέση τους από τους συριζαίους, δίνοντας θρησκευτικό όρκο. Επιχειρώντας να κάνει χιούμορ, την ενέργειά τους σχολίασε και ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «σε αυτό το σχήμα έβαλα και θρησκευόμενους ανθρώπους».

Για το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Αγγελου Τόλκα αποτελεί αμαρτία στην οποία δεν δίνει άφεση…

Σε αντίθεση με τους δύο πασόκους, οι άλλοι τέσσερις υπουργοί, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο. Οι Γιώργος Κατρούγκαλος (υπουργός Εξωτερικών), Σία Αναγνωστοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ), Ελευθερία Χατζηγεωργίου (υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης) και Κώστας Μπάρκας (υφυπουργός Εργασίας) δεν έβαλαν το χέρι στο Ευαγγέλιο. Η ορκωμοσία των έξι νέων μελών της κυβέρνησης έγινε ενώπιον του επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Ορισμένοι έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο συν γυναιξί και τέκνοις, ενώ πολλοί ήταν οι συγγενείς και οι φίλοι που παρακολούθησαν την ορκωμοσία τους. Guest star, o Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, χθες τουλάχιστον, ήταν στην… Ελλάδα!

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ηταν και οι δύο λάβροι κατά των Πρεσπών

Οι νέοι υφυπουργοί Θάνος Μωραΐτης και Αγγελος Τόλκας ήταν οι μεγαλύτεροι υβριστές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τώρα η Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει να θυμίσει και τη στάση που κράτησαν -σε εντελώς διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση στην οποία εντάσσονται- για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Οι υπουργοί αυτοί που θα ορκιστούν σήμερα έβγαιναν πριν από είκοσι μέρες και έλεγαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να περάσει και ο κ. Τσίπρας εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμφωνία» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης, στέλνοντας την «αλληλεγγύη» του στους «φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» που βλέπουν τον κ. Τσίπρα να κάνει υπουργούς αυτούς που τους έβριζαν.

Ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Σταμάτης Μαλέλης δήλωσε ότι η «μεγάλη Κεντροαριστερά δεν χτίζεται με τυχοδιώκτες και ακροδεξιούς», ενώ η Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι «αυτοί που φεύγουν είναι τελειωμένοι». «Δεν πήραν καρέκλες και έφυγαν, είναι πουκάμισα αδειανά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συναλλαγή»

Η Τόνια Αντωνίου είπε ότι «τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. που μπήκαν στην κυβέρνηση έκαναν αγοραία συναλλαγή για υπουργεία», ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για «κυνική εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων» σχολιάζοντας αιχμηρά «τον παλιό γενίτσαρο Κουρουμπλή που βρίζει τον νέο γενίτσαρο Μωραΐτη».

Ανάλογο σχόλιο είχε κάνει και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας στον πρώην υπουργό ότι ο Θάνος Μωραΐτης πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι «δύο προδότες μαζί».
Εν τω μεταξύ Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης κάνουν «εμπάργκο» σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, που θα γίνει στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα, επειδή στο πάνελ θα βρίσκονται στελέχη του… ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα