Ο Αρειος Πάγος ανοίγει τον φάκελο για τις μίζες του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη

Παρέμβαση Α. Π. έπειτα από τις αποκαλύψεις Τσουκάτου για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ελεγχος στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματαΑπό το κόσκινο της Δικαιοσύνης θα περάσουν τα κονδύλια της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου κατά τη διάρκεια της απολογίας του για τα μαύρα ταμεία της Siemens. 

Οι αναφορές του πρώην στελέχους του κόμματος ότι την προεκλογική περίοδο του 2000 το ΠΑΣΟΚ έλαβε από ιδιωτικές εταιρίες περί τα 16 δισ. δραχμές ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τη χρηματοδότηση όλων των κόμματων, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να δίνει παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η εισαγγελέας ζητεί από την επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Μαριάννα Ψαρουδάκη να ελεγχθούν οι καταγγελίες του κατηγορουμένου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα κονδύλια που έλαβε το ΠΑΣΟΚ από εταιρίες και να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα κόμματα, αφού κατά τον Θεόδωρο Τσουκάτο η ιδιωτική χρηματοδότηση ήταν «κοινή πρακτική». Για τον λόγο αυτόν η υπόθεση θα συσχετιστεί με την ήδη υπάρχουσα δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων, που βρίσκεται ωστόσο ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της.

1.000.000 μάρκα

Ο άλλοτε «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη στη απολογία του για τα 1.000.000 γερμανικά μάρκα που έλαβε από τη Siemens και τα οποία κατά τον ισχυρισμό του, που επιβεβαιώθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ, κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα «μία πάγια πρακτική, που κανένας δεν θέλει να αγγίξει». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως συνήθη πρακτική των πολιτικών σχηματισμών!

«Κανείς δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων» τόνισε απολογούμενος ο κ. Τσουκάτος ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας αναφέρθηκε στις αυξημένες δαπάνες του κόμματος το 2000 λόγω εκλογών (μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία, διαφήμιση σε ΜΜΕ, προεκλογικές συγκεντρώσεις, φυλλάδια κ.λπ.) και τόνισε ότι, αν και ο ίδιος δεν ήταν στην αρμόδια επιτροπή, η οικονομική ενίσχυση που έλαβε το ΠΑΣΟΚ την επίμαχη χρονιά από ιδιωτικές εταιρίες άγγιζε το ποσό των 16 δισ. δραχμών.
Οταν ρωτήθηκε για τις εταιρίες που προσέφεραν οικονομική ενίσχυση στο κόμμα, αρνήθηκε να τις κατονομάσει, όμως επισήμανε ότι «πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα