Παραιτήθηκαν επτά από τη βρετανική αντιπολίτευση

Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έκαναν σφοδρή κριτική κατά του Κόρμπιν για τη διαχείριση του BrexitΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σαν κεραυνός -όχι όμως… εν αιθρία- έπεσε τις τελευταίες ώρες στη βρετανική πολιτική σκηνή η είδηση της παραίτησης επτά βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι αποχωρώντας από το κόμμα της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν βέλη σφοδρής κριτικής προς τον αρχηγό της παράταξης, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, κυρίως για τη διαχείριση του Brexit.

«Ηταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, επώδυνη αλλά αναγκαία» δήλωνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά η βουλευτής Λουτσιάνα Μπέργκερ, σημειώνοντας ότι οι επτά βουλευτές θα συγκροτήσουν ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Την ίδια ώρα ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του Νότιγχαμ Ιστ, υπογράμμισε ότι το κόμμα στο οποίο εντάχθηκε, και για το οποίο έκανε εκστρατείες και πίστεψε επί πολλά χρόνια πλέον, «κρατείται όμηρος από τις μηχανιστικές πολιτικές της σκληροπυρηνικής Αριστεράς», ενώ συμπλήρωσε ότι κρίνει πως θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέψει στον Κόρμπιν να γίνει πρωθυπουργός!

Στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα στη Βρετανία «να πεταχτεί στα σκουπίδια» ο παλιός τρόπος σκέψης στην πολιτική αναφέρθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής του Στρίθαμ και μέχρι πρότινος ανερχόμενο αστέρι του Εργατικού Κόμματος Τσούκα Ουμούνα, ο οποίος τόνισε ότι πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα πολιτικό κόμμα που να ανταποκρίνεται στο «εδώ και τώρα».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων τεσσάρων βουλευτών των Εργατικών, την ώρα που ο ηγέτης του κόμματος εντούτοις εξέφραζε την απογοήτευσή του για την απόφασή τους να αποχωρήσουν. «Είμαι απογοητευμένος που οι βουλευτές αυτοί αισθάνθηκαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τις πολιτικές του Εργατικού κόμματος, οι οποίες ενέπνευσαν εκατομμύρια στις τελευταίες εκλογές και επέτρεψαν την αύξηση των ψήφων του κόμματος, που ήταν η μεγαλύτερη από το 1945» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πολιτικοί αναλυτές χθες όμως τόνιζαν ότι οι παραιτήσεις των «επτά» δεν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η Τερέζα Μέι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία χάρη στις ψήφους του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι προφανές πάντως ότι η φυγή των «επτά» αποδυναμώνει το Εργατικό Κόμμα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι προσπαθώντας να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από τη Βουλή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα