Βραβεία «Κουν» στους αρίστους

Οκτώ μεγάλες μορφές του θεάτρου και της μουσικής τιμήθηκαν από τους κριτικούς για την προσφορά τουςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η Κατερίνα Χέλμη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου καθώς και άλλοι επιφανείς καλλιτέχνες από το θέατρο και τη μουσική ήταν οι μεγάλοι νικητές των Βραβείων Κριτικών, Μουσικής, Θεάτρου, Χορού «Κάρολος Κουν», τα οποία απονεμήθηκαν χθες στο Ολύμπια-Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Η Κατερίνα Χέλμη απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Πατρίδα Τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά», που παρουσιάστηκε την περσινή σεζόν στο Θέατρο Σταθμός, αλλά και για την προσφορά της συνολικά στο ελληνικό θέατρο. Μάλιστα, στον λόγο της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους «δασκάλους» της στην υποκριτική. «Το βραβείο αυτό θέλω να το αφιερώσω στον Βολανάκη, ο οποίος υπήρξε για μένα μέντορας, δάσκαλος αλλά και ένας μεγάλος καλλιτέχνης» τόνισε.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχαίου Δράματος για τον συγκλονιστικό ρόλο της Ατοσσας στους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. «Ο ρόλος αυτός ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της καριέρας μου» είπε η αγαπημένη ηθοποιός. «Θα ήθελα να το αφιερώσω σε τρεις σημαντικούς ανθρώπους: τον Μηνά Χατζησάββα, τον Γιώργο Μιχαηλίδη αλλά και τον Αριστοτέλη Αποσκίτη» συνέχισε, κάνοντας την αίθουσα να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που παρουσίασε ο κριτικός χορού και παλαιός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Ανδρέας Ρικάκης, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης πήρε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου, για τη σκηνοθεσία του «Επιταφίου» του Περικλή στην Οικία Κατακουζηνού. «Είναι μεγάλη τιμή για τη δουλειά μου, μια και τα τελευταία χρόνια θέλω μέσα από τα έργα μου να αναδεικνύεται ο λόγος των συγγραφέων» σχολίασε.

Ερμηνεία

Ακολούθως το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο δόθηκε στη Δέσποινα Σαραφείδου για τον ρόλο της Σάρας στη «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου στον Σταθμό, ενώ ο Τσιμάρας Τζανάτος πήρε το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Εργου για τη «Δεσποινίς Δυστυχία», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Φούρνος.

Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής φέτος για πρώτη φορά δόθηκε εξ ημισείας στον μαέστρο Γιώργο Πέτρου για τη συμβολή του στην καλλιέργεια της παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα και τη διεθνή καταξίωση του έργου του, αλλά και στον καθηγητή και συνθέτη Χρήστο Σαμαρά για τη μακροχρόνια σημαντική συνθετική-ερευνητική και μουσικοπαιδαγωγική προσφορά του στην ελληνική έντεχνη και λόγια μουσική.

Μάλιστα, ο κ. Πέτρου στον ευχαριστήριο λόγο του έκανε ειδική αναφορά στην ορχήστρα της Καμεράτας, έναν θεσμό διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος παρά τα προβλήματά του συνεχίζει με την ίδια δυναμική. Ακόμη το βραβείο σε νέο καλλιτέχνη της μουσικής πήρε ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης, ενώ το Samos Young Artists Festival τιμήθηκε με το βραβείο σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα