Από αύριο η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τη δεύτερη ευκαιρία

Πώς θα μπουν στο πρόγραμμα 5.000 άνεργοι, πρώην αυτοαπασχολούμενοιΤην ώρα που η αγορά εργασίας μοιάζει να περνά ακόμη μια φάση ύφεσης (το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 22.333 θέσεις τον Ιανουάριο) η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του ΟΑΕΔ να διατηρήσει τον δείκτη ανεργίας κάτω από το 20%. 

Στο πλαίσιο αυτό αύριο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το «Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχολουμένων», στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν και άνεργοι με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν τουλάχιστον τρία προγράμματα ακόμη.

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΑΕΔ (oaed.gr) μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αθροιστικά να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1 Να έχουν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου 2012 ως τις 6 Αυγούστου 2018,

2 να μην έχουν μεταβιβάσει επιχείρηση ή μερίδιο σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας,

3 να μην έχουν ασκήσει δραστηριότητα από τις 7 Αυγούστου 2018 ως τις 6 Φεβρουαρίου 2019,

4 να έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ για τουλάχιστον ένα έτος,

5 να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας από τις 7 Φεβρουαρίου 2019 και μετά.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άνεργοι πρώην αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε έναρξη δραστηριότητας. Μετά την κοινοποίηση της θετικής αξιολόγησης προϋπόθεση είναι να προχωρήσουν στην έναρξη δραστηριότητας εντός δύο μηνών.

Οι οφειλέτες

Οσοι οφείλουν εισφορές από προηγούμενη δραστηριότητα και δεν είναι σε ρύθμιση μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον είναι συνεπείς στις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στην περίπτωση αυτή από τη δωδεκάμηνη επιχορήγηση παρακρατείται ποσοστό 25% (η επιδότηση κυμαίνεται από 12.000 ως 24.000 ευρώ και σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος θα φτάσει στα 36.000 ευρώ). Επίσης άμεσα θα ξεκινήσουν τα εξής προγράμματα: α) Κοινωφελούς Εργασίας σε δήμους (8.933 ωφελούμενοι), β) 2ος κύκλος προγράμματος νέων επιστημόνων στο Δημόσιο (3.000 ωφελούμενοι) και γ) «πακέτο» οκτώ προγραμμάτων κατάρτισης για 29.580 ωφελουμένους.

Πάντως, από τα νεότερα στοιχεία της Εργάνης επιβεβαιώνεται ότι η αγορά εργασίας περνά ακόμη μια φάση ύφεσης. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 22.333 θέσεις εργασίας. Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.141, ενώ οι αποχωρήσεις σε 179.474.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα