Βάζουν… ταφόπλακα σε μακεδονικό τάφο

Το υπ. Πολιτισμού κρατά κλειστό το δεύτερο σημαντικότερο μνημείο μετά τη Βεργίνα, στον δ. ΧαλκηδόναςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Περιοχή μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης με… πλούσια ιστορία και ανεκμετάλλευτα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο! Ο λόγος για τον Δήμο Χαλκηδόνας, που διαθέτει ένα Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (Τόψιν=τόπος κανονιού) στο χωριό Γέφυρα, έναν μοναδικό Μακεδονικό Τάφο στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, τις Ιχνες στην περιοχή των Κουφαλίων και γειτνιάζει με το αρχαίο Λιμάνι και το αρχαίο νομισματοκοπείο της Πέλλας. Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω παραμένουν αναξιοποίητα, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων και του ενδιαφέροντος ανάδειξής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου, ο δεύτερος σημαντικότερος μετά τη Βεργίνα, δεν έχει καταστεί επισκέψιμος ενώ έχει αναδειχτεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της διοίκησης του Δήμου Χαλκηδόνας στο υπουργείο Πολιτισμού, το μνημείο δεν διαθέτει μόνιμο φύλακα ενώ οι επισκέψεις γίνονται με… τηλεφωνικό ραντεβού.

Να γίνει επισκέψιμο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Τσουκνιδά, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι εργασίες και το μνημείο να γίνει επισκέψιμο. Στον περιβάλλοντα χώρο του Τάφου, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσουκνιδάς, υπάρχει ένα ακίνητο του δήμου, που με προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο – μουσειακών εκθεμάτων.

«Υπάρχουν πολλοί ξένοι αλλά και Ελληνες που ενδιαφέρονται για τα αρχαία μας. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαδρομή που θα μεταφέρει τον επισκέπτη από τη Θεσσαλονίκη σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή. Η διαδρομή αυτή, Πέλλα – Ιχνες – Μακεδονικός Τάφος Αγίου Αθανασίου – Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Τόψιν – Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία, θα μπορούσε να αναπτύξει όλο τον νομό» λέει ο κ. Τσουκνιδάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σημαντικό είναι εξίσου να προσληφθεί προσωπικό που θα εργάζεται στο μνημείο ώστε αυτό να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή ανοιχτό στους επισκέπτες και στα σχολεία. «Περιμένουμε εδώ και καιρό τις μελέτες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων -παρά τις επίμονες οχλήσεις- ώστε να μπορέσει ο χώρος να γίνει επισκέψιμος» λέει ο κ. Τσουκνιδάς.

Η αρχαία πόλη Ιχνες

Στα Κουφάλια βρίσκεται επίσης η αρχαία πόλη Ιχνες. Πρόκειται για το σημαντικό αρχαίο επίνειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού εκεί υπήρχε θάλασσα ενώ κοντά βρισκόταν και το νομισματοκοπείο του μεγάλου στρατηλάτη. «Στην περιοχή δεν υπάρχει καμία κτιριακή υποδομή, ενώ είναι απαραίτητες οι εργασίες ανάδειξής της που θα δώσουν στην περιοχή τη δέουσα ιστορική και αρχαιολογική υπόσταση» καταλήγει ο κ. Τσουκνιδάς.

Γίνεται, τέλος, μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Χρήστο Πυργίδη και τους δημάρχους Πέλλας και Εδεσσας για τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει Θεσσαλονίκη, Μακεδονικό Τάφο Αγίου Αθανασίου, Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Τόψιν, αρχαία πόλη Ιχνες, Χαλκηδόνα, Μουσείο Πέλλας, Γιαννιτσά, Εδεσσα, γραμμή τόσο πολιτιστική όσο και αναπτυξιακή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα