Φαρμακοποιοί: Ρουσφετολογικές ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο

«Ο Ξανθός πέταξε τις προτάσεις μας στα σκουπίδια»

Aναχρονιστικές χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τις διατάξεις πολυνομοσχεδίου, διότι στα 146 άρθρα του «κυριαρχούν πελατειακά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι σημερινές απαιτήσεις των ασφαλισμένων».

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της χώρας υποστηρίζουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους ότι με το νομοσχέδιο «μαμούθ» το υπουργείο Υγείας προωθεί ρουσφετολογικές και φωτογραφικές ρυθμίσεις, με προφανή σκοπό την αποκόμιση εκλογικών ωφελημάτων, νομιμοποιεί δαπάνες του εκ των υστέρων, δρομολογεί θεσμικές ρυθμίσεις για πολλούς κλάδους, αλλά αφήνει εκτός τους φαρμακοποιούς: 

«Εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει στα χέρια του τεκμηριωμένη θεσμική παρέμβαση για τη λειτουργία του φαρμακείου, αφού το υπάρχον πλαίσιο χρονολογείται από το... 1928». Οι φαρμακοποιοί θεωρούν επιβεβλημένη την αναθεώρηση της νομοθεσίας, ενώ κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου ότι «πέταξε τις προτάσεις τους στα σκουπίδια». Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί είχαν προτείνει την ίδρυση Επιστημονικού Ινστιτούτου, την κατάργηση του άδικου rebate 0,8%, τη θεσμοθέτηση της διαχρονικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών στην ενεσοθεραπεία και την επέκταση του ελέγχου των συνταγών με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

«Ο υπουργός είναι βαρύτατα εκτεθειμένος όχι μόνο γιατί αποδέχτηκε ρυθμίσεις που δεν υλοποιεί αλλά και επειδή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται κριτήρια ελέγχου των φαρμακοποιών που ακυρώνουν την επιστημονική τους αυτονομία και δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη παροχή των φαρμάκων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τον έλεγχο των φαρμακείων, να πραγματοποιηθεί διαβούλευση για τα κριτήρια ελέγχου και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις οι παραπάνω προτάσεις τους, ενώ επιφυλάσσονται για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ρίτα Μελά