Σήμα κινδύνου για τα αναδρομικά!

Σοβαροί φόβοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις – δώραΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Δημοσιονομική βόμβα «ανυπολόγιστων διαστάσεων» θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή πιθανή δικαστική δικαίωση των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων που διεκδικούν αντισυνταγματικά κομμένα δώρα και συντάξεις. «Θεωρούμε σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών που αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος, που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία» υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας την έκθεση του τέταρτου τριμήνου του 2018 για την ελληνική οικονομία.

Πηγές του γραφείου, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους, σημείωναν ότι, εφόσον οι περικοπές κριθούν τελεσίδικα αντισυνταγματικές, το δημοσιονομικό κόστος θα εγγραφεί εφάπαξ στον Προϋπολογισμό της χρονιάς κατά την οποία θα εκδοθεί η απόφαση, ακόμα και αν οι δαπάνες κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε ότι, εάν δεν υλοποιηθούν εγκαίρως οι 16 εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης, ελλοχεύουν οι εξής κίνδυνοι: Θα χαθεί το 1 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων και θα σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές εν όψει της επόμενης εξόδου για δανεισμό σε μια ευνοϊκή συγκυρία.

Στο σημείο, μάλιστα, αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθεί από το σύνολο των δημόσιων φορέων το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, σχολιάζοντας: «Οι νευραλγικές υπηρεσίες χρειάζονται κόσμο, και μάλιστα κόσμο καλά εκπαιδευμένο». Ο κατώτατος μισθός εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσει δραματικά την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αφορά κυρίως επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση και λιγότερο τους εξαγωγικούς κλάδους.

Ανησυχία

Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ο κ. Κουτεντάκης εξέφρασε την ανησυχία του όχι τόσο για τη διεύρυνση που διαπιστώθηκε (έφτασε τα 3,8 δισ. ευρώ το 2018) όσο γιατί αυτή φανερώνει αυξητική τάση, που αναμένεται να ενισχυθεί. Εξίσου προβληματισμένος φάνηκε και από το γεγονός ότι η αύξηση του μισθολογικού κόστους δεν αποτυπώνεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα του πυρήνα πληθωρισμού (στο 0,5% χωρίς τα καύσιμα). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν ποσά έως 500 ευρώ, ενώ μόλις το 1% των φοροοφειλετών βαρύνεται με χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Αντίθετα, όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ και έως 10.000 ευρώ έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των οφειλετών, το οποίο ανέρχεται στο 38%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα