Τα οκτώ SOS που φέρνει ο (νέος) κατώτατος!

Τι πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι και ποιες οι υποχρεώσεις που απορρέουν τώρα για τους εργοδότεςΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Σε οχτώ διαπιστώσεις-SOS για τον κατώτατο μισθό και για τις τριετίες, οι οποίες -μαζί με το επίδομα γάμου- επί της ουσίας περνούν οριστικά στο χρονοντούλαπο, καταλήγουν έγκυροι νομικοί μέσα από την ανάλυση της πρόσφατης εγκυκλίου Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με το σημείωμα της επιστημονικής ομάδας του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας (ΔΕΝ), της εξειδικευμένης έκδοσης επί εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ τον μήνα, μεικτά, προκύπτει ότι τα επιδόματα τριετιών και γάμου «τελειώνουν». Σε επιβεβαίωση των πρόσφατων ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», τα οχτώ συμπεράσματα-SOS των νομικών του ΔΕΝ έχουν ως εξής:

1 Μόνο ισχύον κατώτατο όριο μισθού και ημερομισθίου είναι το νομοθετημένο ποσό των 650 ευρώ για τους υπαλλήλους και των 29,04 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

2 Για όσους έχουν προσληφθεί μετά τη 14η Φεβρουαρίου 2012 χωρίς να έχουν προϋπηρεσία, τα ποσά αυτά ισχύουν χωρίς καμία προσαύξηση.

3 Για όσους έχουν προϋπηρεσία που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη έως 14 Φεβρουαρίου 2012, στα ποσά αυτά προστίθενται έως τρεις τριετίες (από 10%) για τους υπαλλήλους και έως έξι τριετίες (από 5%) για τους εργατοτεχνίτες. Ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους υπαλλήλους, αναλογούν έως τρεις τριετίες, από 5%.

4 Δεν οφείλεται η καταβολή επιδόματος γάμου!

5 Η υποχρέωση καταβολής των νέων κατώτατων μισθών – ημερομισθίων (μετά… τριετιών ή μη) αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

6 Από τις επιχειρήσεις απαιτείται η υποβολή Ε4 με τη στήλη των νέων αποδοχών έως 28 Φεβρουαρίου 2019.

7 Επίσης, απαιτείται η γνωστοποίηση όρων, ολόκληρη ή τροποποιητική. Εάν αντί για γνωστοποίηση έχει συνταχθεί σύμβαση εργασίας (με όλους τους όρους του Π.Δ. 156/94), απαιτείται τροποποιητική ως προς τις αποδοχές σύμβαση.

8 Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης δεν απαιτείται για τη μεταβολή των αποδοχών επανυποβολή του Ε9.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του ΔΕΝ, τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το περιεχόμενο της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, βάσει της οποίας γίνεται παραπομπή σε συγκεκριμένα άρθρα του νόμου 4093 του 2012. Τα άρθρα αυτά αναφέρονται στις τριετίες των υπαλλήλων και των εργατοτεχνιτών.

Με βάση τις σχετικές σε ισχύ διατάξεις, ορίζεται ότι οι μεν υπάλληλοι δικαιούνται τρεις τριετίες ποσοστού 10% η καθεμία, οι δε εργατοτεχνίτες δικαιούνται έξι τριετίες ποσοστού 5% η καθεμία. 

Ομως, είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο ότι οι τριετίες αυτές καταβάλλονται μόνο για υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, εφόσον έχουν διανυθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα